Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Luni, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

22 August 2014
Vizualizari: 1166
Comentează add

Gruparea jihadistă controlează teritorii importante din Siria şi Irak şi în rândurile sale luptă şi sute de cetăţeni europeni.

Statul Islamic "ameninţă interesele americane în întreaga lume "

catalin-gombos

Militanţi ai grupării Statul Islamic din Irak şi Levant. Foto: captură youtube.com

Statul Islamic reprezintă o ameninţare majoră, mai mare poate decât cea a reţelei teroriste Al-Qaida, a afirmat secretarul american al apărării, Chuck Hagel.

Gruparea jihadistă controlează teritorii importante din Siria şi Irak şi în rândurile sale luptă şi sute de cetăţeni europeni.

Unul dintre aceştia pare să îl fi ucis pe jurnalistul american James Foley.

Înregistrarea execuţiei brutale a acestuia a fost postată, în urmă cu trei zile, pe internet.

Statul Islamic ameninţă interesele americane nu doar în Irak, ci în întreaga lume, consideră secretarul american al apărării, Chuck Hagel.

Acesta a menţionat forţa militară şi financiară a grupării.

Jafuri de sute de milioane de dolari din bănci

Statul Islamic, care provine din filiala irakiană a reţelei Al-Qaida, a lansat în 2013 o ofensivă în Siria, iar acum controlează estul şi nordul ţării.

Jihadiştii, de care s-au delimitat chiar şi liderii Al-Qaida, din cauza exceselor pe care le comit, au ocupat la începutul acestui an o parte din vestul Irakului şi, ulterior, nordul acestuia, inclusiv oraşul Mosul, cel de-al doilea ca mărime al ţării.

Gruparea a jefuit sute de milioane de dolari din bănci şi a capturat câmpuri petrolifere şi situri arheologice de unde obţine venituri pentru a-şi finanţa operaţiunile.

Mii de luptători străini în gruparea jihadistă

Alături de aceasta, luptă mii de luptători străini, inclusiv jihadişti din Statele Unite şi ţări europene, ale căror guverne sunt îngrijorate că aceştia s-ar putea întoarce acasă pentru a comite atentate teroriste, potrivit comandantului armatei americane, Martin Dempsey.

De altfel, ameninţarea pusă de Statul Islmic a determinat Statele Unite să intervină din nou în Irak, iar mai multe ţări europene au decis să furnizeze armament acestei ţări.

După declanşarea atacurilor aeriene americane, Statul Islamic l-a executat pe jurnalistul James Foley şi a ameninţat că va ucide un al doilea jurnalist american pe care l-a răpit.

Foley a fost capturat în 2012, iar răpitorii săi au trimis un mesaj în care cereau 100 de milioane de euro în schimbul eliberării sale şi, ulterior, un al doilea e-mail în care anunţau că îl vor executa.


Etichete Statul IslamicameninţareteroriştiChuck HagelAl-QaidajihadiştiSUAJames Foleyjurnalistdecapitare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live