Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Sâmbătă, 29 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Mihaela Helmis

22 Ianuarie 2021
Vizualizari: 797
Comentează add

Stații în Tunelul timpului -Castelul Bran Stații în Tunelul timpului -Castelul Bran  - Conține audio

mihaela-helmis

Foto: MIhalea Helmis.

AUDIO: Documentar.

”Urcăm spre trecut și coborâm spre viitor” ni se spune la  intrarea in impresionantul Lift-Stone , premiat internațional și care e unul dintre  punctele de-neratat în zilele noastre  la Castelul Bran , up-datat intr-un impresionant  proces de refacere .

  Documentar , această  veche cetate de piatră  numără 643 de ani , dar  o și mai  veche cetate, probabil din lemn, a fost ridicată de cavalerii teutoni între 1211-1225. Ea îi este atribuită magistrului Theodorikus. În secolul al XIII-lea, teritoriul cetății Bran a fost supus jurisdicției comitatului regal de Alba Iulia.

În  holul de primire  îi vedem  pe cei legați in timp de istoria castelului Bran , de la  Mircea cel Bătrân sau Vlad Țepeș ,Mihai Viteazul sau  Gabriel Bethlen , până la Regina  Maria  sau Prințesa Ileana cu urmașii lor.


În anul 1427 castelul Bran a trecut din proprietatea scaunului Brașovului în cea a Coroanei Ungariei, care a finanțat lucrările de fortificare și de extindere. În 1498 cetatea Branului a fost închiriată de regalitatea maghiară către Scaunul Brașovului.

La 1 decembrie 1920, din inițiativa primarului Karl Ernst Schnell, Consiliul Orășenesc Brașov a donat castelul reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri. La moartea reginei, în 1938, castelul a fost moștenit de către fiica sa, principesa Ileana, căsătorită cu un membru al fostei familii imperiale de Habsburg. După 1948 Castelul Bran a fost naționalizat și a intrat în proprietatea statului român. Castelul a fost deschis vizitelor publice începând cu 1956, fiind amenajat ca muzeu de istorie și artă feudală. În 1987 a intrat în restaurare, lucrare finalizată în linii mari în 1993. Castelul se redeschide ca muzeu și reintră în circuitul turistic.

La 18 mai 2006, după o perioadă de proceduri juridice, castelul a fost  retrocedat legal moștenitorilor din familia de Habsburg. Cu toate acestea, statul român, prin Ministerul Culturii, l-a administrat  tranzitoriu și în următorii trei ani.
La data de 1 iunie 2009, castelul intră pe deplin în posesia moștenitorilor Principesei Ileana: arhiducele Dominic de Habsburg, arhiducesa Maria Magdalena Holzhausen și arhiducesa Elisabeta Sandhofer . Atunci  incepe un nou proces de restaurare , dar și de modernizare care duce până la cele mai spectaculoase dispozitive in materie de lasere sau  proiecții multimedia,la simulatoarele  din sălile cu poveste, la tunelul -capsulă a timpului  și la tspectaculosul tunel interactiv-veche cisternă extinsă, care duce in grădina regală. O adevărată  călătorie în timp cu date, oferte  și informații pe potriva fiecărui vizitator  în parte , așa cum ne asigura entuziasta noastră ghidă  Loredana Balca.

(RS)


Etichete bran(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live