Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE Sâmbătă, 06 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

22 Mai 2020
Vizualizari: 120
Comentează add

Statele Unite au decis să se retragă din Tratatul ""Cer deschis".

Statele Unite au decis să se retragă din Tratatul ""Cer deschis"

florin-lepadatu

 Avioane de luptă F-16. Foto: Catalin Purcaru

Statele Unite au decis să se retragă din Tratatul ''Cer deschis", ai căror semnatari au dreptul să își survoleze teritoriul în vederea evitării unui conflict.

Washingtonul acuză Federația Rusă de încălcări repetate ale acestui tratat.

O serie de experți se tem că Moscova ar putea să se retragă, la rândul său, din acest tratat, ceea ce ar putea să afecteze și securitatea țărilor semnatare din Europa.

Corespondenta RRA, Doina Saiciuc, are detalii despre decizia Washingtonului: "Secretarul de stat Mike Pompeo a anunțat ieri retragerea Statelor Unite din Tratatul "Cer deschis", încheiat în 1992, care permite celor 34 de țări semnatare, între care și România, zboruri de supraveghere deasupra respectivelor teritorii, menite să asigure că niciuna din țările semnatare nu pregătește o ofensivă majoră împotriva alteia.

Oficialii americani acuză public de mult timp faptul că Rusia nu respectă tratatul, interzicând survolarea regiunilor strategice cheie și a exercițiilor militare ale sale.

Moscova pare să folosească imaginile obținute prin survolări pentru a-şi avansa noua doctrină agresivă, aceea de a ținti infrastructura vitală în Statele Unite și Europa cu arme convenționale de precizie, arată Mike Pompeo în declarația emisă ieri.

Înainte de a pleca către Ypsilanti, Michigan, unde a vizitat fabrica auto Ford, președintele Trump a spus ieri reporterilor pe peluza Casei Albe: "Cred că avem o relație foarte bună cu Rusia, dar Rusia nu a respectat tratatul, așa încât, atâta timp cât nu-l va respecta, ne vom retrage, dar există o foarte bună șansă să încheiem un nou acord." "

 

Etichete F 16avion

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live