Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

26 Februarie 2021
Vizualizari: 142
Comentează add

Statele UE vor continua discuţiile privind certificatul de vaccinare

radiojurnal

     Foto - arhivă

Șefii de stat și de guvern din țările membre ale Uniunii Europene au convenit să continue discuția privind introducerea unor certificate de vaccinare anti-COVID care să asigure libera circulație a cetățenilor din blocul comunitar, mai ales în sezonul turistic estival.

La reuniunea extraordinară a Consiliului European, desfășurată în formă de videoconferință, ei au pledat pentru o abordare comună.

Reporter: Oana Bâlă - Statele membre dependente de turism doresc adoptarea accelerată a unui certificat de vaccinare pentru a salvat sezonul estival, cum ar fi Grecia sau Cipru.
 
După videoconferință, premierul portughez, a cărui țară asigură în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene, şi-a exprimat speranța că până în vara acestui an va fi pus în practică certificatul european de vaccinare anti-COVID-19, în timp ce președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că un astfel de document nu poate acorda drepturi speciale persoanelor vaccinate.
 
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preciza la rândul său că depinde de fiecare țară să își adapteze sistemele de sănătate și structurile vamale pentru a pregăti o certificare comună și trebuie să reacționeze rapid, dacă vor un pașaport deficient până la vară.
 
România a fost reprezentată la reuniune de președintele Klaus Iohannis, care s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale și că procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină documentul va trebui să continue.
 
Totodată, șeful statului a susținut operaționalizarea cât mai rapidă a mecanismului european de donare a vaccinurilor pentru sprijinirea țărilor terțe.
 
(PH)
 

Etichete certificat de vaccinareUE(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live