Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Joi, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Cenuşoiu

7 Decembrie 2009
Vizualizari: 1396
Comentează add

Capitala Danemarcei găzduieşte începând de astăzi o reuniune privind încălzirea globală.

Start al "celui mai important" summit de mediu

alexandru-cenusoiu

Summitul ONU pe tema schimbării climei în capitala daneză Copenhaga se va deschide peste câteva ore.

În următoarele două săptămâni, delegaţi din 192 de ţări  vor încerca să negocieze un acord pentru combaterea încălzirii globale.

Un sondaj comandat de BBC sugerează că temerile populaţiei privind schimbarea climei sunt în creştere. 64 la sută din cei intervievaţi au declarat că, după părerea lor, încălzirea globală este o problemă gravă.

SUA, India şi China au toate propuneri specifice pe masă, pentru prima dată, şi liderii lumii au ca scop  o înţelegere care include angajamentele privind reducerea emisiilor şi de finanţare pentru ţările în curs de dezvoltare.

Preşedintele SUA Barack Obama va fi la Summit pe 18 decembrie, perioadă considerată crucială atunci când liderii din mai multe tări vor fi în prezenţi, în ciuda opririi sale programate în Danemarca, miercuri, în drumul său de a primi Premiul Nobel pentru Pace la Oslo.

Prim-ministrul danez Lars Løkke Rasmussen a salutat cu promptitudine decizia preşedintelui SUA. Într-o declaraţie emisă sâmbătă, Løkke a spus că prezenţa lui Obama a fost "o expresie a impulsului politic în creştere faţă de încheierea unui acord climatic ambiţios la Copenhaga".

Preşedintele Obama a spus că se va deplasa la conferinţa de la Copenhaga, dacă prezenţa sa ar ajuta încheierea unei întelegeri.

Posibilitatea unui acord pare să se îmbunatăţească, cu toate acestea.

"Există încă probleme nerezolvate care trebuie să fie discutate pentru a se ajunge la un acord, dar această decizie reflectă angajamentul preşedintelui de a face tot ceea ce îi stă în putere pentru un rezultat pozitiv," a spus secretarul de presă al Casei Albe, Robert Gibbs. Gibbs a declarat ca SUA va avea negociatori prezenţi pe întreaga perioadă a conferinţei, între 7-18 decembrie.

Oficialii danezi spun că mai mult de 100 de lideri ai lumii au confirmat că vor participa la etapele finale ale conferinţei de la Copenhaga.


Etichete încălzireglobalăCopenhagaONUnaţiunileunite

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live