Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal, Liga I, etapa a 17-a: Universitatea Craiova – FCSB Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

23 Octombrie 2021
Vizualizari: 281
Comentează add

Premierul Republicii Moldova a anunțat raționalizarea consumului de gaz și de alte resurse pe perioada stării de urgență energetică.

„Stare de urgență energetică” în Republica Moldova

-

 Foto: Arhivă.

Realizator: Premierul Republicii Moldova a anunțat raționalizarea consumului de gaz și de alte resurse pe perioada stării de urgență energetică, de o lună, instituită ieri de Parlament. Premierul Natalia Gavriliță a declarat că Guvernul e în căutare de surse alternative de gaz, în lipsa unui nou contract cu Rusia, care a redus livrările cu o treime și a crescut prețul până la un nivel inacceptabil pentru statul moldovean.

Presiunea redusă a gazului din conducte a stins până și flacăra veșnică de la monumentul din Chișinău dedicat soldaților sovietici ucişi în al Doilea Război Mondial, care a trebuit transferată cu o făclie în interiorul unui muzeu. 

Convorbirile ruso-moldovene de la Moscova s-au încheiat după două zile, fără rezultat și, potrivit presei locale, există riscul ca livrările de gaz rusesc să înceteze cu totul din noiembrie.

Corespondenţă din Moscova - Reporter: Alexandr Beleavschi - La negocieri au participat adjunctul șefului administrației prezidențiale ruse Dmitri Kozak, reprezentanți ai guvernului rus şi ai Gazprom, respectiv vicepremierii moldoveni Vladislav Kulminski şi Andrei Spînu. Potrivit sursei, delegaţia Chișinăului a insistat în favoarea unei preț de două ori mai mic decât prețul pieței, invocând lipsa fondurilor, în timp ce partea rusă a propus o reducere de 25%. Singura condiție pentru reducere era achitarea în decurs de 3 ani a datoriei la gaze, de 700 de milioane de dolari, cifră care nu include datoria Transnistriei. Contractul dintre Gazprom și Republica Moldova a fost prelungit la 1 octombrie cu 30 de zile, cu majorarea preţului la gaze la 790 de dolari mia de metri cubi.


Etichete (ii)urgentaenergeticamoldova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live