Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Stare de alertă, decretată pe coasta de Est a SUA (LIVE UPDATES)

Biroul FMI de la Washington, închis din cauza uraganului Sandy. Imagini din New York (LIVE VIDEO).

Metroul newyorkez este închis. Foto: Reuters.

Articol de Cristina Ghioca, 29 Octombrie 2012, 07:26

Ora 17.50 - Ultimile previziuni meteo spun că uraganul Sandy se apropie de continentul american cu o viteză ce ajunge la 145 de kilometri pe ora, precizează BBC.

Ora 17.45 -
Primarul New York-ului, Michael Bloomberg, a declarat că cel mai mare pericol pentru metropola vine din valurile furtunii ce lovesc zona de coastă şi care produc inundaţii.

Michael Bloomberg a mai precizat că se aşteaptă ca furtuna sa se schimbe dintr-un uragan într-un "Nor'easter"- un viscol feroce ce loveşte în timpul iernii zona de nord-est a SUA-pe măsură ce avansează spre interior, iar acest lucru ar putea avea implicaţii serioase asupra oraşului.

Ora 17.30 -
Agenţia de ştiri Reuters precizează că bursa din New York, care în prezent este închisă, ar putea rămâne închisă şi marţi din cauza uraganului Sandy. Este pentru prima dată în ultimi 27 de ani când bursele sunt închise din cauza vremi.

Ora 17.20 -
Guvernatorul statului New York Andrew Cuomo a anunţat închiderea a două tuneluri rutiere din Manhattan din cauza riscurilor de inundaţii provocate de uraganul Sandy, relatează AFP.

Tunelurile Holland şi Brooklyn-Battery vor fi închise circulaţiei începând cu ora 14.00 (20.00 ora României), a anunţat guvernatorul, ceea ce va paraliza şi mai mult metropola, unde toate transporturile publice au fost întrerupte duminică.

Andrew Cuomo a mai spus că podurile vor fi, de asemenea, închise, dacă rafalele de vânt vor depăşi 96 de kilometri pe oră.

Ora 17.00-
Agenţia Federală pentru situaţii de Urgenţă(FEMA) le cere oamenilor să stea departe de drumuri, să îşi încarce telefoanele mobile, să asculte sfaturile oficialilor şi să urmărească vremea.

Ora 16.28
- Sediul central al Fondului Monetar Internaţional de la Washington este închis, luni, ca măsură de precauţie în faţa uraganului Sandy, care este pe cale să lovească statele de pe coasta de est a Statelor Unite.

Ora 16.00- Râul East River a început să se reverse. În Brooklyn, străzile sunt goale, iar magazinele de cartier se pregătesc de închidere, informează BBC.

Ora 15.29- Trezoreria americană a decis să mute în ziua de luni o emisiune de titluri de stat cu scadenţa la patru săptămâni, din cauza deteriorării condiţiilor meteorologice în Washington, transmite Reuters.

Iniţial, această emisiune de titluri de stat era programată să se desfăşoare în ziua de marţi.

Puteţi afla aici ultimele informaţii transmise pe Twitter privind uraganul Sandy care se îndreaptă spre New York.

Ora 15.00- Toate spectacolele de pe Broadway care trebuiau să aibe loc duminică şi luni au fost anulate din cauza uraganului Sandy, informează The New York Times.

Ora 14.48- Echipajul de 17 persoane al unei nave copie a celebrei HMS Bounty, în largul Carolinei de Nord, a fost nevoit luni să abandoneze ambarcaţiunea naufragiată, aflată în calea uraganului Sandy, potrivit Pazei de Coastă americane, relatează Reuters.

Ora 14.24- Potrivit autorităţilor citate de The Guardian, uraganul Sandy se află la aproximativ 426 de kilometri sud-est de Atlantic City şi New Jersey şi la circa 498 de kilometri de New York.

Activitatea bursei americane a fost închisă pentru prima dată în 27 de ani, din cauza condiţiilor meteorologice, informează Reuters.

Ora 12.36- Potrivit Reuters, rafalele de vânt care însoţesc uraganul Sandy ajung până la 140 km/oră. Momentan, Sandy este localizată la 615 kilometri sud-est de New York.

Primarul oraşului New York a ordonat evacuarea a peste 300.000 de locuitori din zonele expuse inundaţiilor, pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de uscat. Nu este singura măsură preventivă.

Şcoli închise în Washington DC şi New York, mii de zboruri anulate şi oameni evacuaţi din calea apelor - sunt unele dintre efectele de până acum ale uraganului Sandy în Statele Unite, transmite corespondentul Radio România Ani Sandu.

Autorităţile din statele care ar putea fi afectate de furtună au luat măsuri preventive şi au informat periodic populaţia privind evoluţia vremii.

Uraganul Sandy ar putea produce valuri de până la 4 m

Autorităţile nu ascund că uraganul ar putea produce inundaţii grave.

Sandy ar putea aduce la ţărm valuri de până la 4 metri înălţime şi rafale de vânt care ating cel puţin 50 km/ oră, informează The Guardian.

--fb1Meteorologii avertizează că pe uscat, în combinaţie cu frontul atmosferic rece care vine din Canada, Sandy ar putea să se transforme într-o "super-furtună".

În total, Sandy ar putea să afecteze aproape 20 de state americane, oraşe importante ca New York, Washington, Boston, Philadelphia, Baltimore şi circa 60 milioane de persoane, conform autorităţilor americane.

Foto: Liniile de tren, metrou şi autobuz au fost închise de municipalitate. (sursă Autoritatea de Transport Metropolitană) Click pe imagine pentru mărire.

Gigantul internet Google a lansat o hartă interactivă a zonei afectate de uraganul Sandy.

Pe hartă pot fi găsite informaţii precum cantitatea precipitaţiilor, viteza vântului, traiectoria uraganului sau adăposturi disponibile.

Potrivit meteorologilor, o treime din teritoriul Statelor Unite ar putea fi lovit în zilele următoare de ploaie, zăpezi şi vânt puternic.

LIVE VIDEO: Apropierea furtunii Sandy, surprinsă de camere montate în New York. Sursă ustreamtv.com


Live Video streaming by Ustream




Video streaming by Ustream Preşedintele Barack Obama i-a rugat pe americani să ia ameninţarea în serios şi să urmeze instrucţiunile autorităţilor.

"Încă nu ştim exact unde o să lovească uraganul, unde vom vedea impactul cel mai mare. De aceea este foarte important să reacţionăm repede şi hotărât, pe măsură ce vin informaţiile", a spus liderul de la Casa Albă.

Meteorologii avertizează că efectele uraganului se vor face simţite pe o rază de peste 700 km de la centrul furtunii.

Locuitorii ar putea rămâne mult timp fără curent

Locuitorii capitalei au primit telefoane de la compania locală de electricitate în care au fost avertizaţi că este posibil să rămână fără curent perioade îndelungate.

Compania încearcă să aducă până la 3.600 de muncitori suplimentar.

VIDEO: Uraganul Sandy vazut din spaţiu (NASA/ustreamtv)


Video streaming by Ustream

Dincolo de ameninţarea uraganului, problema este că acesta se va intersecta cu alte două furtuni puternice care aduc cu ele aer rece şi zăpezi, iar specialiştii nu ştiu încă ce va rezulta din această combinaţie, cum se va manifesta propriu-zis aşa-numita Frankenstorm.

Uraganul Sandy a afectat deja şi programul candidaţilor la preşedinţie, care şi-au anulat unele deplasări în zonele de risc.

Ninsori în Europa

Şi în Europa vremea nefavorabilă crează probleme.

Ninsorile abundente şi rafalele puternice de vânt au lăsat fără curent electric 50.000 de locuitori din Alpii francezi şi sudul Franţei.

În Elveţia, pe fondul ninsorilor abundente din ultimele 24 de ore s-au produs aproape 60 de accidente.

În Polonia trei oameni au murit îngheţaţi.

Tot ploile puternice şi ninsorile recente sunt cauza întreruperii temporare a activităţii la singura centrală nucleară din Slovenia.

Iniţierea mecanismului european de acţiune pentru cazuri de criză
În lume 25 Aprilie 2024, 20:53

Iniţierea mecanismului european de acţiune pentru cazuri de criză

Preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene a decis să iniţieze mecanismul de acţiune pentru cazuri de criză, pentru...

Iniţierea mecanismului european de acţiune pentru cazuri de criză
Vladimir Putin a declarat că plănuieşte să viziteze China în luna mai
În lume 25 Aprilie 2024, 20:49

Vladimir Putin a declarat că plănuieşte să viziteze China în luna mai

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că plănuieşte să viziteze China în luna mai.

Vladimir Putin a declarat că plănuieşte să viziteze China în luna mai
Vineri se împlinesc 38 de ani de la explozia de la Cernobîl
În lume 25 Aprilie 2024, 20:35

Vineri se împlinesc 38 de ani de la explozia de la Cernobîl

Vineri se împlinesc 38 de ani de la explozia reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina, pe atunci parte...

Vineri se împlinesc 38 de ani de la explozia de la Cernobîl
Uniunea Europeană interzice aromele alimentare care imită fumul
În lume 25 Aprilie 2024, 20:32

Uniunea Europeană interzice aromele alimentare care imită fumul

Comisia Europeană a decis anul acesta să nu mai înnoiască autorizarea pentru opt tipuri de arome care sunt adăugate anumitor...

Uniunea Europeană interzice aromele alimentare care imită fumul
Ședință a cabinetului de război israelian
În lume 25 Aprilie 2024, 15:35

Ședință a cabinetului de război israelian

Cabinetul de război israelian se reunește pentru a discuta despre o posibilă operațiune militară de amploare în Rafah din...

Ședință a cabinetului de război israelian
Armata israeliană a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza
În lume 25 Aprilie 2024, 14:48

Armata israeliană a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza

Armata israeliană a comunicat că a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza în ultimele 24 de ore.

Armata israeliană a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza
Ruşii continuă să preseze pe front şi să bombardeze oraşele ucrainene
În lume 25 Aprilie 2024, 14:36

Ruşii continuă să preseze pe front şi să bombardeze oraşele ucrainene

Rachetele cu rază lungă de acţiune trimise de Statele Unite Ucrainei nu vor schimba rezultatul războiului, a afirmat...

Ruşii continuă să preseze pe front şi să bombardeze oraşele ucrainene
Ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile europarlamentare din 6-9 iunie
În lume 25 Aprilie 2024, 14:33

Ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile europarlamentare din 6-9 iunie

La Strasbourg, urmează să se încheie astăzi, ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile europarlamentare...

Ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile europarlamentare din 6-9 iunie