Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Standardele UE în domeniul securităţii muncii, "un exemplu"

Accidentele de muncă în UE înregistrează un minim istoric, iar standardele în materie de securitate și sănătate în muncă "sunt un punct de referință pentru restul lumii".

EuranetPlus.

Articol de Victor Gheorghe, 01 Iunie 2013, 13:22

Comisia Europeană a lansat vineri o consultare publică în urma publicării rezultatelor evaluării Strategiei europene 2007-2012 privind securitatea și sănătatea în muncă.

Toți cetățenii și toate organizațiile sunt invitați să participe la această consultare, care va fi deschisă în perioada 31 mai – 26 iulie 2013.

Se așteaptă îndeosebi contribuții din partea reprezentanților autorităților publice ale statelor membre și a organizațiilor care reprezintă angajații și angajatorii, precum și de la părțile interesate și de la experții care au un interes în domeniul securității și sănătății în muncă.

Audio: Evaluare a Strategiei europene 2007-2012.

Scopul consultării este de găsi soluții pentru remedierea noilor probleme apărute în domeniu.

Potrivit comisarului pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, László Andor, accidentele de muncă înregistrează un minim istoric, iar standardele Uniunii Europene în materie de securitate și sănătate în muncă sunt un punct de referință pentru restul lumii.

În opinia comisarului Andor, merită să se investească în domeniul securității în muncă, deoarece prin aceste investiții se permite creșterea productivității și a gradului de confort al angajaților, reducerea absenteismului și a fluctuației personalului și totodată se poate obține o mai mare satisfacție profesională, în special în timpul crizei.

Obiectivele strategice stabilite de Comisia Europeană se referă îmbunătățirea cadrului de reglementare al Uniunii Europene în materie de securitate și sănătate în muncă și o mai bună punere în aplicare a acestuia.

Grafic: Rata şomajului în zona Euro aprilie 2013. Sursa: EUROSTAT.

De asemenea, se urmărește adaptarea acestui cadru de reglementare la schimbările de la locul de muncă.

Nu în ultimul rând, Comisia cere elaborarea unor strategii naționale coerente, adaptate situației specifice din fiecare stat membru, încurajarea schimbărilor de comportament și promovarea unei culturi de prevenire care să vizeze toate segmentele societății.

Așadar, vestea bună de astăzi este că a scăzut numărul accidentelor de muncă.

Vestea proastă este că locurile de muncă sunt tot mai puține.

Conform datelor publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata șomajului în zona euro a atins o nouă valoare record de 12,2% din populaţia activă în luna aprilie 2013.

Document: Rata şomajului în zona Euro aprilie 2013 - EUROSTAT

La nivelul întregii Uniuni Europene, peste 26 de milioane de persoane erau în șomaj în cursul lunii trecute.

Cifrele Eurostat mai arată că situația cea mai gravă este în Grecia și Spania, unde rata este de aproximativ 27%.

La polul opus se situează Austria și Germania cu o rată a șomajului de aproxiamtiv 5 %. România se situează sub media din Uniunea Europeană cu o rată a șomajului de 7,3%.