Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Standard unic pentru încărcătoarele telefoanelor mobile în UE

Parlamentul European ar putea impune un standard unic pentru încărcătoarele telefoanelor mobile, dar punerea în aplicare a legii ar putea avea loc abia în 2017.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 04 Ianuarie 2014, 12:09

Producătorii de telefoane mobile vor fi obligați în curând să folosească un singur tip de încărcător, potrivit unui acord provizoriu la care au ajuns înainte de Sărbători membrii Parlamentului European și fosta Președinție Lituaniană a Uniunii Europene.

Acordul se referă la un proiect de lege privind armonizarea regulilor în materie de echipamente radio, categorie în care sunt incluse și telefoanele mobile.

Existența unui încărcător comun, compatibil cu toate telefoanele mobile indiferent de marcă, ar fi un beneficiu pentru utilizatori, este de părere raportorul danez Barbara Weiler.

Concret, consumatorii nu vor mai trebui să achiziţioneze un încărcător nou de fiecare data când cumpără un telefon mobil nou şi pot beneficia şi de încărcătoare comune mai eficiente. Costurile ar fi astfel mai mici.

Audio: Standard unic pentru încărcătoarele telefoanelor mobile în UE.

Există și un câştig din punct de vedere ecologic. Un încărcător comun ar reduce cantitatea de deşeuri electronice, de câteva mii de tone încă de-acum câțiva ani, potrivit datelor Comisiei Europene.

Proiectul are nevoie de aprobarea statelor membre, apoi de avizul Comitetului pentru Piață Internă al Parlamentului European. Un vot în plen ar putea avea loc în martie.

Statele membre vor avea apoi doi ani pentru a transpune în legislația națională noile prevederi, iar producatorii vor dispune de un an suplimentar pentru a se conforma, ceea ce implica o punere în aplicare a legii abia în 2017.

Prevederile trebuie respectate și de marile companii din domeniu Apple și Samsung.

Un prim pas către un încărcător unic a fost făcut de Comisia Europeană la sfârșitul lui 2010 când au fost publicate noi standarde tehnice pentru telefoanele mobile adaptate pentru transferurile de date, adică acele telefoane care pot fi conectate la computer pentru a face schimb de imagini, fișiere și muzică.

Soluția găsită atunci și introdusă pe piață din 2011 s-a bazat pe tehnologia care utilizează un conector micro-USB.

Pentru telefoanele dintr-o generație mai veche a fost permisă utilizarea unui adaptor.

A existat la acea data și un memorandum de înțelegere semnat cu 14 producători principali de telefoane mobile.

„Îmi exprim satisfacția cu privire la introducerea noilor încărcătoare pentru telefoane mobile pe baza noului standard al Uniunii”, a declarat atunci vicepreședintele Comisiei Europene Antonio Tajani, responsabil pentru industrie și antreprenoriat.

El îndemna totodată industria de profil să facă paşi concreţi către un încărcător comun cât mai curând posibil.