Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Stabilitatea financiară, condiţie prealabilă pentru creşterea economică

Colegiul comisarilor a discutat, miercuri, o serie de probleme economice şi financiare.

Articol de Gabriela Tătărău, 12 Noiembrie 2015, 10:46

Colegiul comisarilor a discutat, miercuri, o serie de probleme economice şi financiare, în special privind uniunea bancară şi analiza anuală a creşterii. Concluziile dezbaterilor vor fi prezentate săptămâna viitoare.

Membrii Colegiului au discutat paşii care urmează a fi făcuţi către finalizarea uniunii bancare, inclusiv a unui Sistem European de Asigurare a Depozitelor, printr-o propunere legislativă care ar trebui prezentată la 24 noiembrie.

Potrivit participanţilor la această dezbatere orientativă, este nevoie de acest lucru din două motive importante.

În primul rând, stabilitatea financiară este o condiţie prealabilă pentru creşterea economică.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Este important să ne asigurăm că băncile noastre sunt stabile, pot împrumuta la economia reală şi pot rezista la şocuri viitoare. În al doilea rând, trebuie spart cercul vicios dintre bănci şi banii publici.

Atunci când băncile au probleme, nu trebuie să pună presiuni suplimentare asupra bugetului public.

Viitoarea propunere legislativă trebuie să reflecte echilibrul corect între reducerea şi împărţirea riscurilor. Uniunea Europeană doreşte un sistem care să asigure măsuri de protecţie adecvate împotriva riscului moral şi care să evite abuzul.

Membrii Colegiului au arătat că modificările trebuie să avanseze treptat, începând cu un sistem bazat pe reasigurare, care să intre în funcţiune doar când sunt epuizate sistemele de garantare a depozitelor care există la nivel naţional.

A doua analiză anuală a creşterii, făcută de Comisia Juncker, stabileşte priorităţile economice pentru anul viitor şi reperele următorului semestru european.

Ea vine pe fondul unei reveniri moderate a economiei în Europa, aşa cum se arată în prognoza de toamnă. În acelaşi timp, există o creştere a riscurilor externe, cum ar fi încetinirea economiei globale.

Europa trebuie să profite de acest mediu favorabil pentru a-şi consolida economia şi a o face rezistentă la eventuale şocuri viitoare.

În mod evident, priorităţile politice stabilite anul trecut sunt încă valabile. Este vorba despre: menţinerea responsabilităţii finanţelor publice, stimularea investiţiilor şi realizarea reformelor structurale pentru a spori competitivitatea.

Colegiul comisarilor a mai discutat despre proiectele de buget pentru 2016, inclusiv modul în care se vor lua în considerare costurile legate de refugiaţi.