Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sprijin pentru IMM-urile "inovatoare"

Comisia Europeană a aprobat două noi mecanisme de încurajare a investițiilor în IMM-uri care desfăşoară activități în comeniul cercetării şi inovaţiei.

Articol de Laurenţiu Văduva, 10 Noiembrie 2015, 10:23

La solicitarea Franței, Comisia Europeană a aprobat două noi mecanisme de încurajare a investițiilor în Întreprinderile Mici şi Mijlocii care desfăşoară activități în comeniul cercetării şi inovaţiei.

Mai întâi, ce sunt aşa-numitele Intreprinderi Mici şi Mijlocii "Inovatoare" ?

Potrivit reglementărilor europene, sunt acele IMM-uri care demonstrează că vor dezvolta, într-un viitor previzibil, produse, servicii sau procedee noi sau mult îmbunătăţite şi care prezintă, totodată, un risc tehnologic sau industrial.

Audio: Europa la zi.

Sau cele care investesc în activităţile de cercetare-dezvoltare un anumit procent din fondurile pe care le gestionează. Pentru că se ocupă de inovaţii, acest tip de IMM-uri au un statut special şi pot obţine numeroase tipuri de ajutoare publice.

Acum, în ce constau propunerile Franţei ?

În primul rând, în reduceri de impozite pentru persoanele fizice care investesc în IMM-urile inovatoare.

Statul francez doreşte reducerea cu până la 50% a impozitului de solidaritate pe avere - un tip de impozit pe marile averi care funcţionează în Franţa.

Valoarea exonerării nu poate depăşi însă 18.000 de euro anual.

Celălalt mecanism propus de Paris este unul de amortizare excepţională a investiţiilor în cazul companiilor - de data aceasta - care investesc în astfel de IMM-uri inovatoare.

Adică se va permite companiilor de orice mărime să-şi extindă perioada de amortizare a investiţiilor în IMM-uri la 5 ani.

Ambele dispozitive de sprijin vor fi aplicate în Franţa pe o perioadă de maxim 10 ani. Vor putea fi sprijinite IMM-urile inovatoare care activează pe piaţă de mai puţin de 10 ani.

De ce a fost nevoie de aceste propuneri ? Pentru că în Franţa, cel puţin, IMM-urile nou înfiinţate şi cele inovatoare se confruntă cu mari dificultăţi în atragerea finanţării.

Ele lucrează cu tehnologii şi produse noi, care nu şi-au dovedit încă eficienţa şi viabilitatea economică şi nu atrag interesul investitorilor.

Apoi, pentru că, având un număr redus de angajaţi, aceste IMM-uri nu au adesea personal specializat în aşa-numitul "pilotaj financiar". Cu alte cuvinte nu-şi pot gestiona în mod eficient şi controlabil activele.

Comisia Europeană a anunţat că propunerile Franței nu încalcă regulamentele cu privire la acordarea ajutoarelor de stat.

Comisarul European pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a declarat că ele vor oferi un acces mai larg la finanţare acelor întreprinderi cu potenţial puternic de creştere şi vor permite, în acelaşi timp, crearea de locuri de muncă şi creştere economică, limitând totodată distorsiunile asupra competiţiei.

Reacţia pozitivă a Comisiei la această iniţiativă particulară a Franţei este importantă şi pentru celelalte state membre, inclusiv România, care pot folosi acest exemplu pentru a-şi sprijini propriile companii.