Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Mihaela Helmis

16 Aprilie 2018
Vizualizari: 1101
Comentează add

Avem mărturiile și chiar vocile unor participanți direcți la evenimentele anului 1918.

Spre Alba Iulia- martori ai martorilor de acum 100 de ani Spre Alba Iulia- martori ai martorilor de acum 100 de ani - Conține audio

mihaela-helmis

AUDIO: Documentar.


Avem mărturiile și chiar vocile  unor participanți direcți la evenimentele anului 1918.

Din fonotecă sau din pagini de jurnal , prețioși intermediari  sunt  jurnaliștii Ioana Nițescu, Marilena Gheciu și Ion Andreiță, cei care in urmă cu 30-35  de ani aveau întîlnire cu...emoția adevărurilor trăite.

„A fost pentru mine o mare emoţie să văd atâtea drapele tricolore fluturând” spunea  învăţătorul Ion Şerdean, participant la Marea Unire – in dialog cu scriitorul -jurnalist Ion Andreiță.

Dialog consemnat in scris  la 70 de ani de la Marea Unire și găsit , printr-o mare șansă , într-o înregistrare audio din 1983 a radiofonistelor Marilena Gheciu  și Ioana Nițescu.

„Am simţit că ne-am născut din nou – şi am plâns de bucurie şi emoţie” spunea prof. dr. Victor Sabău, participant la Marea Unire din 1918, fost secretar personal al dr. Ioan Suciu , unul dintre sufletele acțiunii de conștientizare a românilor transilvăneni în legătură cu nevoia de a ajunge , deloc ușor!, la Albaiulia. Nu doar simbolic!

Si povestea o are intre eroi si pe tânăra PUIA MARIA azi foarte puțin cunoscută  , fiica unei familii modeste cu cinci copii din orașul Blaj.

Povestea eroismului său este indiscutabil legată de apariția poeziei "VREM ARDEALUL", scrisă de poetul RADU COSMIN și care a fost publicatăla București  în ziarul "Adevărul" din ziua de 2 iunie 1914.

Poezia a devenit celebră la timpul său prin conținutul ei incendiar patriotic și forța mobilizatoare în care a fost scrisă, și a ajuns la Blaj în tureacul cizmei unui mecanic de tren...Iar eroii  Marii Uniri  ca și cei ai Marelui Război încheiat acum 100 de ani, cu sau fără medalii în piept , continuă să își mărturisească propriile trăiri prin nebănuiți martori ce ne sunt contemporani.


Etichete documentaralba iuliaSpre Alba Iulia- martori ai martorilor de acum 100 de ani

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live