Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MULTI-KULTI Vineri, 04 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

George Popescu

15 Mai 2015
Vizualizari: 767
Comentează add

Invitat : prof. dr. Constantin Schifirneţ - SNSPA

Spiru Haret - o viaţă pentru reformă Spiru Haret - o viaţă pentru reformă - Conține audio

george-popescu

 

 Spiru C. Haret (n. 15 februarie 1851, Iași - d. 17 decembrie 1912, București) a fost un matematician, astronom și pedagog român de origine armenească, renumit pentru organizarea învățământului modern românesc din funcția de ministru al educației, pe care a deținut-o de trei ori. A fost membru titular al Academiei Române.

A învățat la Dorohoi, Iași, apoi, în septembrie 1862 a intrat ca bursier la Colegiul Sfântul Sava din București, unde a petrecut cinci ani din șapte ca intern.
 
Ca profesor, Spiru Haret a predat la Universitatea din București, la Facultatea de științe, secția fizico-matematici, mecanica rațională , din 1878 până în 1910. La Școala de poduri și șosele Haret a fost numit profesor la anul preparator , predând trigonometria, geometria analitică, geometria elementară plană și în spațiu și geometria descriptivă, până în 1885.
Din 1885 și până în 1910 Haret nu a mai predat la Școala de poduri și șosele decât geometria analitică. Haret a predat, de asemenea, mecanica rațională la Școala de ofițeri de artilerie și geniu, din 1881 (data înființării secției de artilerie și geniu) până în 1890.
 
 
 
 
AUDIO: emisiunea "Nume mari", ediţia din 5 decembrie 2013:
 
 
 
 
Profesează până în 1910, când se pensionează, ba chiar și după aceea, până la moarte, ținând prelegeri de popularizare la Universitatea populară. În 1910 publică Mecanica socială, la Paris și București, utilizând pentru prima oară, matematica în explicarea și înțelegerea fenomenelor sociale.
 
Din 1879 se face cunoscut drept "om al școlii", urmând o viață de inspector și de om politic, lucrând în favoarea școlii și a educației. El a fost poate cel mai mare reformator al școlii românești din secolul al XIX-lea.
 
 
Foto:  prof. dr. Constantin Schifirneţ la Radio "România Cultural"
 
Sursa : ro.wikipedia.com

Etichete Spiru C. HaretColegiul Sfântul Savareformator,şcoala românească,matematicianastronom și pedagog român

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live