Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Joi, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, Madrid

16 Martie 2016
Vizualizari: 963
Comentează add

Sindicatele şi organizaţiile au anunţat că spaniolii vor ieşi în stradă în toate oraşele

Spaniolii protestează astăzi faţă de acordul UE cu Turcia

annamaria-damian-madrid

 

 În preajma summitului european de la sfârşitul săptămânii, în Spania se pregătesc proteste faţă de acordul Uniunii Europene cu Turcia. Acordul cu Turcia este ilegal şi imoral, cred sindicatele şi organizaţiile, care au anunţat astăzi că spaniolii vor ieşi în stradă în toate oraşele, ca să protesteze împotriva politicii europene în criza refugiaţilor. În plus, indignate faţă de lipsa de sensibilitate în drama refugiaţilor, câteva primării au retras steagul UE din instituţii sau de pe faţada clădirilor oficiale.  

Corespondenta Radio România Actualităţi, Annamaria Damian, a transmis că  aproximativ 100 de organizaţii, sindicate şi partide au semnat manifestul împotriva acordului cu Turcia şi în convocarea prezentată ieri, în faţa presei, au calificat acest pact drept imoral, ilegal şi inuman. De aceea, solicită Guvernului să voteze împotriva lui. Dacă Europa aprobă acest acord, va deveni nedreaptă, pentru că nu va fi menţinut valorile pe care s-a fundamentat, a remarcat reprezentantul Partidului Socialist, la organizarea protestelor de mâine. Este o lipsă de respect faţă de suveranitatea naţională, consideră un lider al formaţiunii Stânga Unită.

Cristina Antoñanzas, secretar adjunct al centralei sindicale Uniunea Generală a Muncitorilor, a făcut apel la sensibilizarea guvernelor faţă de drama refugiaţilor.

Cristina Antoñanzas: "Unul din fiecare trei refugiaţi este minor. Peste 290.000 de copii au fost nevoiţi să plece de anul trecut până acum din ţările aflate în conflict şi este clar că nu au făcut-o pentru că aşa au vrut ei. Guvernele trebuie să ajungă la un acord şi să încerce să rezolve problemele din Orientul Mijlociu, să ajute la soluţionarea lor. Nu putem să închidem porţile. Trebuie să fim o ţară de primire şi integrare. Toate ţările trebuie să fie astfel. Nu putem să fim de acord cu acest lucru. De aceea, este important să ne ridicăm împotriva acestei situaţii, întreaga societate civilă. Noi, Spania, am fost o ţară de refugiaţi şi trebuie să fim primii care ridică vocea cât mai sus împotriva acestui acord, care se doreşte să fie semnat din partea UE. Trebuie să cerem guvernului să nu îl semneze".  

Protestele vor avea loc astăzi, în toate oraşele mari, începând de la ora 12:00. La Madrid, mitingul la care se aşteaptă o participare masivă, se organizează în cursul serii, chiar la ora la care Parlamentul va dezbate textul acordului şi va fi precedat de instalarea unei tabere de refugiaţi în faţa Ministerului de Externe, pentru a atrage atenţia şi mai mult asupra situaţiei persoanelor care au fugit de război.

Deşi Guvernul a anunţat că va cere un acord modificat, care să prevadă respectarea legislaţiei internaţionale şi posibilitatea solicitării de azil, organizaţiile care au convocat protestele de mâine nu renunţă la mobilizări. Acordul încalcă drepturile omului. Este ruşinos şi ilegal, au mai declarat organizatorii protestelor. Şi pe reţelele de socializare s-a iniţiat încă de acum două zile o campanie masivă de strângere de semnături împotriva acordului cu Turcia, pe care organizaţiile îl numesc "acordul ruşinii". Ele cer autorităţilor măsuri urgente pentru a pune capăt celei mai mari crize umanitare din Europa.


Etichete SpaniaprotestacordUETurcia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live