Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (continuare) Sâmbătă, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alin Petrică

9 August 2022
Vizualizari: 224
Comentează add

Cerealele, măslinele și floarea-soarelui sunt culturile cele mai afectate.

Spania, una dintre ţările grav afectate de secetă

alin-petrica

Spania. Foto: Arhivă.

 O secetă considerată istorică a cuprins toată Europa.

Valuri de caniculă, cu temperaturi de peste 40 de grade, chiar și în Marea Britanie, și lipsa precipitațiilor au redus dramatic estimările privind producția agricolă pe continent, iar apa este restricționată în sute de regiuni. În Spania de exemplu marile lacuri de acumulare au ajuns la 30% din capacitate.


Corespondenţă de la Madrid - Reporter: Alin Petrică - Cerealele, măslinele și floarea-soarelui sunt culturile cele mai afectate.

Economiștii spun că agricultura se află în mijlocul unei furtuni perfecte, adică inflației - care a depășit 10% - i se adaugă pierderile care sunt estimate la 20-30 și, în unele cazuri, la 70 de procente.

Asta înseamnă, spun agricultorii, că la toamnă o parte dintre produsele alimentare se vor scumpi și cu 50%.

În regiunea Murciei, unde sunt suprafețe imense cu livezi de avocado, unii fermieri scot pur și simplu o parte din pomi din pământ pentru a reduce consumul de apă și a salva astfel o parte din producție.

Marile lacuri de acumulare, care sunt rezervoare de apă pentru localități și pentru irigații, sunt la 30, în unele cazuri la 20% din capacitate. În sute de localități din Catalonia, Galicia și Extremadura, apa potabilă e raționalizată. Sunt sate unde la robinet curge apă doar trei ore dimineața și trei seara.

Municipalitățile au suspendat irigațiile grădinilor și parcurilor și au oprit fântânile arteziene.


Realizator: Şi în Italia anul 2022 a fost deja decretat cel mai călduros de când se fac măsurători, iar în Marea Britanie, unde nu a plouat aproape deloc în această vară, autoritățile anunță un nou val de căldură de astăzi până la sfârșitul săptămânii.


Etichete spaniaseceta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live