Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

1 Martie 2022
Vizualizari: 500
Comentează add

Premierul Sanchez l-a numit pe Vladimir Putin satrap și autocrat și a spus că se face vinovat de distrugerea ordinii sociale și economice a continentului.

Spania suplimentează numărul de soldați în țările flancului estic al NATO

radio-romania-actualitati

      Pedro Sanchez. Foto: facebook.com/pedro.sanchezperezcastejon

Spania suplimentează numărul de soldați în țările flancului estic al NATO. 150 de militari pleacă spre Letonia pentru întărirea apărării împotriva unei eventuale agresiuni rusești. Însă, Madridul a decis să nu trimită nico formă de armament în Ucraina. Cel puțin nu pe cont propriu. Relatează din Spania, Alin Petrică.

Premierul Sanchez spune că ajutorul direct către ucraineni se rezumă deocamdată la căști și veste de protecție. Însă, acceptă deciziile luate la nivelul UE și susține alocarea de foduri chiar dacă acestea sunt destinate și înarmării Ucrainei.

¨Cel mai mare cadou pe care îl poate primi Putin este divizarea¨ țărilor democratice spune premierul Sanchez. De aceea, deciziile UE și NATO trebuie susținute în bloc, fără nuanțe, spune acesta.

Cei 150 de soldați trimiși se alătură celor 800 deja prezenți în zona. Ei ajung în Letonia, țară care are graniță directă cu Rusia.

Premierul Sanchez l-a numit pe Vladimir Putin satrap și autocrat și a spus că se face vinovat de distrugerea ordinii sociale și economice a continentului.

În ceea ce privește cererea lui Zelinschi ca Ucraina să fie acceptată de urgență în UE, premierul nuanțează răspunsul și spune că aderarea este un proces lung, care cere țărilor candidate un șir de reforme. A mai spus că în blocul UE sunt țări care vor un răspuns pozitiv dar și altele care cer o analiză aprofundată.

Între timp, spaniolii se mobilizează pentru trimiterea de ajutoare în Ucraina. Ucraineni, spanioli și români deopotrivă adună alimente, medicamente și îmbrăcăminte care să ajungă în zonele afectate de război.

Foto: Ăla, ucraineancă stabilită în Spania. Coordonează colectarea de ajutoare. Sursa foto: Alin Petrică

Ala, ucraineancă din Spania: Suntem îngroziți de veștile pe care le primim de acasă, spune Ala, o ucraineancă din Valencia care coordonează acțiunea de colectare. Sperăm că acestea vor ajunge cu bine în țară, și că la întoarcere vom putea aduce aici ucraineni, refugiați spune aceasta în timp ce împachetează lucrurile primite.

Printre cei care au venit azi să ajute se află și Cristina. Cu lacrimi în ochi spune că ar fi vrut să aducă mai multe, dar, deocamdată, atâta a putut aduna.

Cristina Paraschiv, româncă stabilită în Spania: Poate n-or ajunge până aici, dar măcar micul ajutor pe care putem să îl aducem…Sunt copii, sunt oameni, suntem toți ființe umane care trebuie să ne ajutăm.

Foto: Cristina Paraschiv, româncă din Valencia, a adunat de la familii de români ajutoare pentru ucraineni. Sursa foto:Alin Petrică

Madridul cere Bruxellesului crearea de urgență a unui mecanism comun prin care refugiații din Ucraina să ajungă fără probleme în țările Uniunii. Spania se așteaptă la un val masiv de refugiați, atrași de rudele și prietenii ucraineni care deja se află pe teritoriul Regatului.


Etichete SpaniaSanchezVladimir Putinsatrapautocratsoldatiflancul esticNATOrefugiaţiAlin Petrică(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live