Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BURSA DE UMOR Sâmbătă, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

21 Decembrie 2012
Vizualizari: 2190
Comentează add

Comisia Europeană a aprobat solicitarea Spaniei privind prelungirea restricţiilor impuse lucrătorilor români şi bulgari până la 31 decembrie 2013.

Spania, restricţii pentru români pe piaţa muncii până în 2014

paul-poterasi

Româncă la muncă în Spania. Foto: Reuters.

Comisia Europeană a aprobat vineri cererea Spaniei privind prelungirea restricţiilor impuse lucrătorilor români până la 31 decembrie 2013, din cauza problemelor care afectează piaţa muncii din această ţară, arată un comunicat al executivului de la Bruxelles.

Spania şi-a deschis piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari în 2009, dar în august 2011 Comisia Europeană i-a permis restricţioneze temporar libera circulaţie a lucrătorilor români, până la 31 decembrie 2012.

Restricţiile temporare impuse liberei circulaţii a muncitorilor români şi bulgari trebuie anulate în toate statele membre începând cu 1 ianuarie 2014.

Decizia Comisiei are la bază  o clauză specifică de salvgardare din Tratatul de aderare a Bulgariei şi României, încheiat în 2005.

Clauza pevede că statele membre care au ridicat restricţiile impuse lucrătorilor din Bulgaria şi România să le restabilească ulterior, în cazul unor grave perturbări ale pieţei forţei de muncă din statele respective, sub rezerva acordului din partea Comisiei.

"De la jumătatea anului 2011, când au fost reintroduse restricţiile privind accesul lucrătorilor români la piaţa forţei de muncă, situaţia economică şi cea a pieţei forţei de muncă din Spania s-a înrăutăţit şi mai mult.

"Am ferma convingere că libera circulaţie a muncitorilor trebuie promovată şi că restricţiile impuse acesteia nu rezolvă problema ratei ridicate a şomajului.

"Cu toate acestea, piaţa forţei de muncă din Spania a fost foarte grav afectată de criză şi, prin urmare, Comisia a fost de acord cu această măsură temporară", a declarat pentru Mediafax comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor.

Comisarul a subliniat că reprezentanţii Comisiei Europene vor continua să monitorizeze   îndeaproape piaţa forţei de muncă din Spania şi nu vor ezita să modifice sau să revoce această decizie de îndată ce evoluţia pieţei spaniole a forţei de muncă o va permite.

" În acelaşi timp, trebuie ca şi România, la rândul său, să ia măsuri adecvate pentru a stimula crearea de locuri de muncă.

"Pentru a ameliora situaţia ocupării forţei de muncă, încurajez ambele ţări să implementeze măsurile prevăzute în pachetele privind ocuparea forţei de muncă şi tineretul, prezentate de Comisie în acest an", a mai precizat  László Andor.

Spania, ţara cu cel mai mare şomaj din UE

În Spania se înregistrează cea mai mare rată generală a şomajului(26,2%, faţă de 22,7% cu un an în urmă), dar şi cea mai mare rată a şomajului în rândul tinerilor  (55,9% - cifre din octombrie 2012).

În schimb, la nivelul Uniunii Europene rata şomajului este de 10,7%, iar în rândul tinerilor, de 23,4%.

Potrivit datelor din septembrie 2012, în Spania locuiesc 913 000 de români, ceea ce reprezintă 17% din populaţia de origine străină din Spania şi indică o creştere anuală de 12 000.

În conformitate cu Sondajul privind forţa de muncă în UE, rata şomajului în rândul românilor din Spania este foarte ridicată, afectând 36,4% din populaţia activă din punct de vedere economic, în comparaţie cu 23,3% în cazul cetăţenilor spanioli.

Restricţionarea accesului lucrătorilor români la piaţa forţei de muncă din Spania până la 31 decembrie 2013 se aplică în toate sectoarele şi regiunile, dar nu-i afectează pe românii care erau deja activi pe piaţa spaniolă a forţei de muncă la 22 iulie 2011.

Lucrătorii din România se bucură în prezent de toate drepturile legate de libera circulaţie în 16 state membre - Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Irlanda, Grecia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda şi Suedia. De asemenea, nu se aplică restricţii între România şi Bulgaria.

Dintre celelalte nouă state membre - Belgia, Germania, Spania, Franţa, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria şi Marea Britanie - unele au simplificat condiţiile sau procedurile de acces la piaţa forţei de muncă, în comparaţie cu condiţiile şi procedurile aplicate înaintea aderării.


Etichete Comisia EuropeanăSpaniarestricţiiromânipiaţa munciisalvgardaremuncitori

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live