Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 16 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian

10 Iunie 2012
Vizualizari: 1109
Comentează add

Gestionarea împrumutului pentru băncile spaniole, care va fi o premieră în UE, va fi supervizată de FMI.

Spania a cerut ajutor european pentru salvarea băncilor

annamaria-damian

Foto: Reuters.

Ministrul spaniol al economiei, Luis De Guindos, a evitat să transmită cifre exacte privind ajutorul pentru băncile spaniole, un ajutor numit împrumut, care va fi gestionat de Fondul de Restructurare Bancară.

Suma pe care executivul de la Madrid o va cere din fonduri europene, fie din Fondul European pentru Stabilitate Financiară – în vigoare până la jumătatea lui 2013, fie din Mecanismul European de Stabilitate – operativ de la 1 iulie, este necesară pentru ca băncile cu probleme să fie salvate.

Deşi nu a numit nici una din băncile unde ar putea ajunge banii, analiştii de la Madrid au amintit că acestea ar putea fi Bankia, Novagalicia, Catalunya Caixa şi Banco de Valencia.

Dupa reuniunea miniştrilor din Eurogrup, Ministrul De Guindos a susţinut o scurtă conferinţă de presă, în care a evitat termenul salvare, însă a precizat că băncile care vor primi acest ajutor vor fi nevoite să respecte nişte norme, care probabil vor fi în principal restructurări masive.

De Guindos a evitat cifrele şi în privinţa dobânzilor pentru împrumutul necesar pentru băncile cu probleme şi a precizat că executivul va transmite date suplimentare după cunoaşterea rezultatelor auditului extern aflat în desfăşurare.

Este un împrumut acordat bancilor spaniole, a încheiat ministrul economiei, în condiţii avantajoase, mult mai bune decât cele de pe piaţă şi finanţat de fonduri europene.

Acordul arată că există un angajament pentru susţinerea monedei euro, uniunea bancară, integrare fiscală. Un semnal pozitiv pentru a avansa în proiectul euro şi a elimina îndoielile privind moneda euro.

Gestionarea acestui împrumut pentru banca spaniolă, care va fi o premieră în UE, va fi supervizată de Fondul Monetar Internaţional, care a cifrat necesităţile financiare ale băncilor la 40 de miliarde de euro.

Băncile spaniole au fost grav afectate de investiţii în terenuri sau proiecte imobiliare care au fost ulterior, odată cu prăbuşirea sectorului, considerate active toxice. Cele mai mari sume din acest împrumut vor fi injectate în Bankia, naţionalizată de guvern în luna mai, şi care are nevoie de 19 miliarde de euro.

Presa de la Madrid subliniază că explicaţiile privind salvarea băncilor au fost date de ministrul economiei, în timp ce premierul Mariano Rajoy şi-a menţinut agenda pentru astăzi, al carei punct principal este plecarea în Polonia, unde naţionala Spaniei susţine primul meci în faţa Italiei, în cadrul cupei europene de fotbal.


Etichete Spaniabănciminiştrifinanţeeuro

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live