Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DOCUMENTARELE RRA Joi, 06 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

4 Iulie 2018
Vizualizari: 447
Comentează add

Sorina Pintea a vorbit la Radio România Actualităţi despre cazul lui Călin Farcaş, tânărul care suferea de hipertensiune pulmonară şi a murit.

Sorina Pintea despre cazul lui Călin Farcaş

radiojurnal

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a vorbit astăzi la Radio România Actualităţi despre cazul lui Călin Farcaş, tânărul de 29 de ani care suferea de hipertensiune pulmonară şi a murit după ce timp de doi ani a aşteptat un transplant pulmonar.

Ministrul a afirmat că dosarul lui pentru intervenţia în stăinătate a fost aprobat de anul trecut, dar el nu a fost acceptat de nicio ţară membră a Eurotransplant, organizaţia internaţională care coordonează transplanturile de organe în mai multe ţări europene.

În context, ministrul sănătăţii avertizează că numărul donatorilor de organe a scăzut în România faţă de anii precedenţi. Cu toate acestea, de la începutul anului s-au făcut mai multe prelevări ca în tot anul 2017 şi au fost făcuţi paşi importanţi pentru pacienţii care ar trebui să beneficieze de transplant şi pentru cei transplantaţi, a declarat Sorina Pintea în rubrica "Apel Matinal":

Sorina Pintea: S-au modificat acte normative. Există negocieri cu Ungaria, pentru că este singura ţară care a răspuns solicitării noastre. Există o listă cu pacienţi prentru transplantul pulmonar. Din fericire, România a început să facă acest tip de transplant. Din păcate, nu avem organe suficiente. A fost o problemă de încredere a populaţiei în donarea de organe. Eu înclin să cred că o campanie de conştientizare intensă va putea face acest lucru, dar foarte important sunt şi medicii din terapie intensivă. Există programul naţional de transplant care finanţează acest tip de activităţi. Trebuie să extindem zona de transplant inclusiv în zona privată, pentru că există clinci pregătite care ar putea să facă acest lucru.  


Etichete Sorina PinteaCălin Farcaşhipertensiune pulmonară

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live