Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sondaj privind comunicaţiile electronice în UE

Vicepreşedinta CE, Neelie Kroes, a subliniat faptul că toti consumatorii vor din ce în ce mai mult ca internetul să fie suficient de rapid pentru a urmări materiale video.

EuranetPlus.

Articol de Adriana Leu, 11 Iulie 2013, 11:03

Europenii sunt tot mai preocupaţi de viteza internetului şi costurile apelurilor telefonice - relevă cel mai nou studiu al Biroului European de Statistică.

Cel mai recent sondaj asupra modului în care europenii folosesc comunicaţiile electronice arată faptul că în 54 la sută dintre gospodării se limitează apelurile telefonice din motive legate de costuri.

Cu toate acestea, sondajul a indicat o scădere de 11 procente, până la 49 %, a numărului celor preocupaţi de costul apelurilor în alte reţele decât cele la care sunt ei abonaţi.

Acest lucru arată că eforturile Comisiei Europene de a reduce tarifele de terminare a apelurilor mobile au un efect pozitiv pentru consumatori.

Audio: Europenii tot mai preocupaţi de viteza internetului.

Când vine vorba de utilizarea internetului, europenii sunt preocupaţi în primul rând de viteza de acces - 45 la sută dintre gospodării şi-ar îmbunătăţi abonamentul sau şi-ar schimba furnizorul de internet doar pentru a avea o conexiune mai bună.

Criteriul calităţii ajunge din urmă preţul în cursa celor mai importante aspecte de care se ţine cont în alegerea serviciilor de internet.

Vicepreşedinta Comisiei Europene, Neelie Kroes, a subliniat faptul că toti consumatorii vor din ce în ce mai mult ca internetul să fie suficient de rapid pentru a urmări materiale video.

Dealtfel, studiul arată că europenii consideră că cel mai deranjant aspect legat de neutralitatea reţelei îl constituie blocarea materialelor video.

20 la sută dintre cei intervievaţi au declarat că uneori le este dificil să acceseze conţinut online sau că aplicaţiile de pe telefoanele mobile se blochează.

Un motiv de îngrijorare îl reprezintă şi calitatea sunetului - doar 38 % dintre europeni au afirmat că telefoanele lor mobile au o calitate a sunetului foarte bună.

În 44 % dintre gospodării există cel puţin un abonament de internet mobil, cifră în creştere cu aproape 15 procente faţă de anul trecut.

Potrivit datelor Eurostat, s-a menţinut procentul celor care achiziţionează un pachet de servicii de comunicaţii, adică o combinaţie de servicii de televiziune, telefonie şi internet de la acelaşi furnizor.

Sondajul privind comunicaţiile electronice la nivel de gospodării se face anual, începând din 2006, pentru a sprijini elaborarea de politici în domeniu.