Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sondaj: 49% dintre britanici ar vota pentru rămânerea în UE

În ultimele zile, atât susţinătorii cât şi adversarii rămânerii Marii Britanii în UE au făcut numeroase declaraţii, punând în cauză potenţialele riscuri la adresa țării.

Sondaj: 49% dintre britanici ar vota pentru rămânerea în UE

Articol de Arina Petrovici, 30 Martie 2016, 08:12

În ultimele zile, atât susţinătorii cât şi adversarii rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană au făcut numeroase declaraţii, punând în cauză potenţialele riscuri la adresa Regatului Unit – de la chestiuni de securitate, la educaţie.

Un sondaj de opinie publicat marți de Reuters arată că 49% dintre britanici vor vota, la referendumul din iunie, pentru rămânerea ţării lor în Uniunea Europeană; cu cinci procente mai puţin decât s-a înregistrat la barometrul similar din luna februarie. 41% au afirmat că vor vota părăsirea blocului comunitar, faţă de 36 de procente, luna trecută.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

În paralel cu pertractările din mediul politic, de afaceri şi din societatea civilă, sondajele mai arată că migraţia şi controlul la frontiere vor juca un rol major în opţiunea pe care o vor etala britanicii la referendumul din 23 iunie.

Unul dintre liderii campaniei pro-Brexit susţine că “a fi membru al Uniunii Europene înseamnă pierderea controlului la graniţele ţării şi incapacitatea de a preveni libera circulaţie a unor indivizi periculoşi”.

Potrivit lui Matthew Elliott, citat de Reuters, “libera circulaţie a persoanelor a generat libera circulaţie a infractorilor, făcând Regatul Unit mai puţin sigur”.

În schimb, Lucy Thomas, un director al campaniei anti-Brexit, a calificat acest argument drept “profund alarmist şi rău-voitor”, iar fostul ministru de Interne Damian Green a apreciat că “este o combinaţie de haos şi confuzie”.

Secretarul pentru Educaţie Nicky Morgan crede că generaţia tânără ar putea deveni “o generaţie pierdută” dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea, iar firmele îşi suspendă ofertele de angajare.

Un astfel de vot ar putea avea un impact devastator asupra şanselor tinerilor britanici – a spus Nicky Morgan la BBC, îndemnând părinţii şi bunicii să se gândească la felul în care opţiunea lor va afecta oportunităţile noii generaţii.

Dna Morgan a subliniat că tinerii sunt “generaţia Instagram, Easyjet and eBay”, care a respins izolarea în favoarea internaţionalizării.

“Ei nu vor să vadă un regat Unit izolat de lume, a cărui influenţă să se termine la ţărm. Ei au crescut într-o lume în care cooperarea internaţională, creşterea economică, progresele tehnologice şi social media sunt realităţi. Astăzi, tinerii vor să vadă Marea Britanie discutând la nivel internaţional marile probleme de care le pasă, pentru că vor să facă o lume mai bună” – a mai spus secretarul pentru Educaţie.