Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Joi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ianna Ioniţă

11 Martie 2016
Vizualizari: 940
Comentează add

Din 11 februarie intră în cinematografe Son of Saul – distins în acest an Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Son of Saul - în cinematografele din România Son of Saul - în cinematografele din România - Conține audio

ianna-ionita

"Son of Saul", cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, a primit premiul  Oscar.

Din 11 februarie intră în cinematografe Son of Saul –distins în acest an Oscarul pentru cel mai bun film străin. Fiul lui Saul, debutul în lungmetraj al regizorului ungar Laszlo Nemes e un fim care trebuie văzut.

Acţiunea se petrece în lagărul morții de la Auschwitz - Birkenau în 1944. Eroul principal e un evreu maghiar prizonier, pe nume Saul (jucat de Géza Röhrig).

El este membru al Sonderkommando, un grup de prizonieri cărora li s-au dat privilegii umilitoare și iluzorii ca oameni de încredere…primesc un pic mai mult la  rația alimentară, în schimb, însă, cară cadavrele din camerele de gazare în locul în care sunt arse, apoi duc cenușa departe…Totul se desfăşoară într-un ritm frenetic, mereu accelerarat, pe măsură ce aliații se apropie….

Filmul este zguduitor… Actorii au filmat timp de 28 de zile într-o unitate militară părăsită de pe malul Dunării de lângă Budapesta. Levente Molnar, actor la Teatrul Maghiar din Cluj, care interpretează rolul secundar în acest film, ne-a spus ca asteapta cu interes reactia publicului din tara.

A marturisit ca actorii au fost marcati de acest subiect si nimeni nu si-ar fi imaginat ca filmul va avea un asemea parcurs. Oricum, nici el si nici ceilalti actori nu au lucrat cu gandul la premii.

Cât despre primele reacţii la primeră – sala a rămas mută în primele secunde după proiecţia de la Bucureşti– asistenţa a fost profund mişcată – filmul e o pagină de istorie care nu trebuie uitată.

Filmul şi-a meritat pe deplin premiul şi din punct de vedere al realizării – succesiunea cadrelor e atent îmbinată, camera se apropie şi se distanţează uneor spre clar-obscur crescând intensitatea …nimic nu e la voia întâmplării . până şi imaginile trupurilor contorsionate din camerele de gazare au fost create de balerini şi dansatori profesionişti. Iar din punct de vedere al cinefililor e clar – cu siguranţă de regizorul ungar Lazlo Nemes vom mai auzi.

AUDIO: Interviu cu Levente Molnar.


Etichete Son of SaulFiul lui SaulOscarul pentru cel mai bun film străinLaszlo NemesLevente Molnarcinematografe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live