Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Şomajul "continuă să scadă uşor" în UE și Zona Euro

Rata șomajului în zona euro s-a menținut la 10,2% în aprilie, în scădere cu aproape 1 la sută faţă de perioada similară din 2015, arată datele Eurostat.

Şomajul "continuă să scadă uşor" în UE și Zona Euro

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 02 Iunie 2016, 10:13

Şomajul continuă să scadă uşor, atât la nivelul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cât şi în zona euro, chiar dacă, în continuare, rămâne o problemă greu de depăşit pentru multe ţări.

Rata șomajului în zona euro s-a menținut la 10,2% în aprilie, în scădere cu aproape 1 la sută faţă de perioada similară din 2015, arată datele Oficiului European de Statistică EUROSTAT.

AUDIO: Europa la zi. Eurostat.

Este cel mai redus nivel din august 2011. Astfel, în zona euro, aproximativ 16 milioane şi jumătate de persoane active erau în șomaj, în aprilie, ceea ce înseamnă că, într-un an, 1,3 milioane şi-au găsit de lucru.

La nivelul întregii Uniuni, rata șomajului a scăzut ușor în aprilie faţă de martie, de la 8,8%, la 8,7%, fiind cea mai mică valoare înregistrată din aprilie 2009.

Cel mai ridicat șomaj se înregistrează în Grecia (24,2%) și Spania (20,1%).

La polul opus se situează Cehia (4,1%) și Germania (4,2%). România se află sub media Uniunii, 6,4% în aprilie 2016, la fel ca în martie.

În ultimele 12 luni, rata șomajului a scăzut în 25 de state membre, a rămas stabilă în Belgia și a crescut în Estonia și Letonia. Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în Cipru, Bulgaria și Spania.

Chiar dacă veştile sunt, în general pozitive, rămâne, în continuare, o problemă: şomajul în rândul tinerilor: 21,1% în zona euro, cu cel mai ridicat nivel, de 51,4%, în Grecia.

Deşi forurile europene au luat măsuri, situaţia este departe de a se fi îmbunătăţit.

A fost creat un program separat destinat exclusiv acestei categorii. Lansată în urmă cu 3 ani, „Garanţia pentru tineret” ar fi trebuit să garanteze, aşa cum îi spune şi numele, în termen de patru luni de la terminarea şcolii sau de la pierderea locului de muncă: găsirea altuia sau oferirea unei oportunităţi de ucenicie sau de continuare a studiilor, pentru o mai bună şi calificată pregătire profesională.

Totodată, modificarea programului de educaţie, precum şi investiţiile în programe de calificare, corelate cu nevoile pieţei muncii, sunt măsuri care pot diminua efectele negative ale şomajului în rândul tinerilor.

Cifrele arată, în continuare, că 5 milioane de europeni sub 25 de ani nu au un loc de muncă în prezent, adică unul din cinci.

Dacă această generaţie pierde startul, vom avea în scurt timp o Europă cu o forţă de muncă obosită, ce ar afecta mult evoluţia economiei în întreg ansamblul său.