Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Soluționare eficientă a contrapărților centrale

Comisia Europeană a propus luni noi norme menite să asigure că dificultățile care pot apărea la unele infrastructuri majore ale pieței financiare.

Soluționare eficientă a contrapărților centrale

Articol de Arina Petrovici, 29 Noiembrie 2016, 09:12

Comisia Europeană a propus luni noi norme menite să asigure că dificultățile care pot apărea la unele infrastructuri majore ale pieței financiare, cunoscute sub denumirea de contrapărți centrale, pot fi soluționate eficient.

O contraparte centrală funcționează ca intermediar între cele două părți ale unei tranzacții cu un instrument financiar – care poate fi o obligațiune, un titlu de capital, un instrument financiar derivat sau o marfă (precum produsele agricole, petrolul și gazele naturale).

AUDIO: Europa la zi.

Contrapărțile centrale aduc o contribuție esențială la reducerea riscurilor și a interconexiunilor din cadrul sistemului financiar și ajută societățile financiare și utilizatorii finali, cum ar fi societățile comerciale, să își gestioneze riscurile de afaceri.

Amploarea și importanța contrapărților centrale în Europa și la nivel mondial aproape s-au dublat în urma asumării, de către G20, după criză, a angajamentului de a asigura, prin intermediul lor, compensarea unor instrumente financiare derivate.

O mare parte din astfel de contracte, în valoare de 500 de miliarde de euro, aflate în derulare la nivel mondial, sunt compensate prin cele 17 contrapărți centrale din Europa.

Chiar dacă ele fac deja obiectul unor standarde de reglementare stricte, nu există norme, la nivelul Uniunii Europene, pentru scenariul – puțin probabil, dar posibil – potrivit căruia contrapărţile centrale s-ar confrunta cu dificultăți grave, în urma cărora ar trebui să se asigure redresarea lor ordonată.

Propunerea de astăzi va consolida și mai mult sistemul financiar al Europei și urmărește să protejeze contribuabilii, prin asigurarea faptului că pot fi soluționate dificultățile unei contrapărți centrale atunci când apar – a explicat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei, responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital.

El a mai spus că propunerea va veni în completarea reglementării mai stricte a piețelor instrumentelor financiare derivate, introdusă imediat după criză.

Criza financiară a arătat limpede că intrarea în dificultate a unei instituții financiare importante poate provoca probleme grave pentru restul sistemului financiar și poate avea un impact negativ asupra creșterii economice la nivelul întregii economii.

Prin urmare, este vital ca autoritățile din Europa să aibă competențele necesare pentru a interveni şi trata eficient asemenea situaţii.