Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DESCHIS IN WEEK-END Sâmbătă, 24 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

23 Octombrie 2018
Vizualizari: 1033
Comentează add

Bucureștiul este una dintre cele mai poluate capitale europene, iar traficul infernal ne macină nervii și sănătatea.

Soluții SMART pentru reducerea traficului

luminita-voinea

Invitații emisiunii Serviciului de noapte, alături de realizatoarea emisiunii, Maria Țoghină

Bucureștiul este una dintre cele mai poluate capitale europene, iar traficul infernal ne macină nervii și sănătatea.

Pentru a reduce traficul si a ne face viata mai ușoară și mai sănătoasă, autoritățile se gândesc la soluții SMART care oferă soluții atât pentru Capitală, cât și pentru marile aglomerări urbane din țară.

Modernizarea transportului în comun


Administrația  Fondului pentu Mediu are un program de finanțare cu autoritățile locale, prin care acestea pot depune proiecte pentru aczhiționarea de autobuze, troleibuze sau tramvaie hybrid sau electrice, cu emisii reduse de poluare.

Astfel, un trasport public performant, ar putea reduce considerabil numărul celor care circulă cu mașina personală și astfel, s-ar reduce numărul de mașini care sufocă traficul.

"Administrația Fondului pentru Mediu, are în derulare o sesiune de finanțare perntru achiziția de autobuze  electrice,  autobuze  electric  hibride,  autobuze  alimentate  cu GNC (gaz natural comprimat) sau troleibuze cu emisii reduse, pentru autoritățile locale care au depășit emisiile de poluare la trafic", a anunțat la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, președintele Administrației, Cornel Brezuică.

În perioada 3 octombrie - 2  noiembrie 2018, unităţile administrativ -teritoriale municipii  reşedinţe de  judeţ,  inclusiv  municipiul Bucureşti vor  putea depune dosare de finanțare pentru Programul privind îmbunătățirea calității aerului  și  reducerea  emisiilor  de  gaze  cu  efect  de  seră,  utilizând  autovehicule  mai  puțin poluante în transportul public local de persoane.

Acest  program beneficiază de  un  buget  de 460  milioane  lei.

Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice

Un alt program  pentru  îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din transporturi, se referă la dezvoltarea infrastructurii  de  staţii  de  reîncărcare  pentru  vehicule electrice în municipiile reşedinţe de judeţ.

Rețeaua de stații de reîncărcare va putea fi dezvoltată, astfel încât să putem face  alimentarea cu energie electrica a autoturismului inclusiv in intervalul de timp in care suntem la serviciu, nu numai în benzinării.

Rabla înnoiește parcul auto

Renunțarea la timbrul de mediu a făcut ca în România să fie înmatriculate în 2017 un număr record de mașini second -hand, mari poluatoare de mediu.

Pentru a contracara acest fenomen, autoritățile au suplimentat voucherele pentru programul Rabla, program  care vizează scoaterea din circulație a autoturismelor vechi si înlocuirea cu mașini euro 6.

De asemenea, programul Rabla plus este în derulare și oferă facilități pentru persoanele fizice sau juridice care doresc achiziționarea unui autoturism electric sau hibrid cu grad redus de poluare, a mai anunțat președintele Administrației pentru Fondul de Mediu, Cornel Brezuică,  la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină,

SMART trafic, soluția viitorului

Pentru a diminua haosul din trafic se vorbește tot mai des despre soluțiile inteligente.

SMART trafic presupune reducerea numărului de mașini și gestionarea inteligentă a celor care rămân.

Dezvoltarea unui sistem public de transport metropolitan, în jurul marilor orașe,  care ar trebui să se bazeze pe dezvoltarea unui sistem feroviar viabil,  este o soluție testată deja în marile capitale europene, care s-ar putea aplica și la noi, declară Ion Dedu, expert în managementul traficului urban.

Apoi, gestionarea inteligentă a traficului, un control mai strict al participanților la trafic prin radare sau camere video, aplicarea legislației, un trasport public modern și adaptat nevoilor actuale și managementul parcărilor sunt soluții care duc spre un trafic civilizat, cu un grad mai mic de poluare.

 


Etichete traficpoluaresmart traficmediuRablaautobuze electrice

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live