Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Luni, 03 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu

13 Iulie 2016
Vizualizari: 1333
Comentează add

Asociaţia Pro Familia Bruxelles şi comunitatea românească din Belgia au organizat la sfârşitul săptămânii un protest la Bruxelles.

Solidarizare cu familiile de români ai căror copii sunt luaţi de autorităţi

cerasela-radulescu

Marș de susținere a familiei Bodnariu în București. Foto: Arhivă/Marilena Frâncu.

Asociaţia Pro Familia Bruxelles şi comunitatea românească din Belgia au organizat la sfârşitul săptămânii un protest la Bruxelles, lângă sediul instituţiilor europene, în semn de solidaritate cu familiile ai căror copii au fost luaţi abuziv de la părinţi de către instituţii ale statului din diferite ţări.

Este vorba de familiile Nan şi Avrămescu din Norvegia, Florin Barbu din Marea Britanie, dar şi alte familii care trec prin situaţii asemănătoare din Finlanda, Danemarca sau Suedia.

Cazul Barnevernet al serviciilor sociale din sociale nu este singurul, cum nu este singurul caz cel al familiei Bodnariu, cu cei cinci copii luaţi de lângă părinţi de către serviciile sociale, aşa-numitul Barnevernet.

Şi dacă familia Bodnariu a învins şi copiii s-au întors la părinţi lor, mai rămân şi alţi părinţi care încă speră.

Aceste drame se petrec şi în alte state din Europa, spune preotul Bogdan Vlaicu, parohul Bisericii româneşti din Charleroi, Bruxelles.

Părintele Bogdan Vlaicu: Bodnariu este o victorie, este o mărturie că se poate şi continuăm să manifestăm şi pentru celelalte familii româneşti care şi-au pierdut copiii. Şi în Norvegia, familia Nan, acei maramureşeni simpli care au sperat că dacă tac şi înghit, toată dreptatea va fi de partea lor. Acum au înţeles că nu-i aşa, pentru că prin decizie definitivă a Tribunalului norvegian, au piedut cei doi copii.

Şi iată, avem cazul Avrămescu-Cruz, o familie româno-norvegiană unde mama este româncă, ambii soţi sunt cu disabilităţi auditive, mai exact să spunem, surdo-muţi, şi acesta a fost pretextul pentru care le-au fost luaţi copiii şi deşi au câştigat în instanţă, Bernevernet a reuşit să găsească toate subterfugiile juridice ca să nu înapoieze copiii, pretextând că în timpul celor câteva luni cât au fost în familia surogat cei doi copii au uitat limbajul mimico-gestual şi că nu se mai pot înţelege cu familia lor. Pe mamă vor s-o expulzeze din ţară şi văzând că nu vrea să plece au dat decizie pentru a fi întemniţaţi vreme de două luni ambii soţi.

Andreea Sutton-Vlădeanu - trei copii luaţi de lângă mamă. Andreea nu a putut veni la protest la Bruxelles pentru că a petrecut trei zile în arest, şi aceasta deoarece a încercat să îşi vadă copiii. L-am întâlnit însă la Bruxelles, la protest, pe Florin Barbu. El şi soţia sa trăiesc un coşmar după ce autorităţile din Marea Britanie au decis să-i ia pe cei doi copii.

Reporter: Cum s-a întâmplat?
Florin Barbu: Au fost câteva divergenţe în familie, certuri, iar cei de la Social Service ne-au luat copiii, însă nu ne-au oferit absolut nici o şansă ca să facem o reconsiliere de familie, să facem un parenting sau, cumva, să salvăm această situaţie. Statul român, din câte observ eu, se implică şi încearcă să facă tot ce este posibil din punctul lor de vedere, iar statul român nu recunoaşte această adopţie, iar ei nu ne-au dat nici oşansă nouă, nici măcar să repatrieze copiii nu au vrut.
Reporter: Şi copiii sunt cetăţeni români...
Florin Barbu: Da, exact.
Reporter: De când nu i-aţi mai văzut?
Florin Barbu: Din decembrie 2014.


Etichete bruxellesprotestfamiliile ai căror copii au fost luaţi abuziv de la părinţi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live