Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal Joi, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alla Stâncaru Lunca

12 Noiembrie 2010
Vizualizari: 1945
Comentează add

Festivalul european de teatru "EUROTHALIA" va debuta sâmbătă, 13 noiembrie, la ora 18.30, în sala Teatrului german, cu spectacolul "Sold out".

"Sold out", în deschiderea festivalului de teatru "EUROTHALIA" "Sold out", în deschiderea festivalului de teatru "EUROTHALIA" - Conține audio "Sold out", în deschiderea festivalului de teatru "EUROTHALIA" - Conține galerie foto

alla-stancaru-lunca

Imagini din spectacolul Sold out. Foto: Teatrul German de Stat din Timişoara.

Teatrul German de Stat din Timişoara organizează în perioada 13-21 noiembrie 2010 festivalul european de teatru "EUROTHALIA", ediţia a doua.

Obiectivul proiectului este formarea unui cadru favorabil circulaţiei libere a ideilor dinspre şi înspre Vest şi Est, marcate de spiritul multietnic şi multicultural al acetei regiuni.

Montări ce poartă semnătura unor regizori consacraţi din România, precum şi producţii ale unor companii de teatru de marcă din străinătate se vor întâlni pe scena timişoreana pentru a sublinia importanţa dialogului intercultural.

Citiţi şi:
Programul integral al festivalului european de teatru "EUROTHALIA".

Festivalul va debuta sâmbătă, 13 noiembrie, la ora 18.30, în sala Teatrului german, cu spectacolul "Sold out", o producţie a renumitului Münchner Kammerspiele, în versiunea şi regia Gianinei Cărbunariu.

Autoarea tratează în acest exemplu de autentic teatru documentar unul dintre cele mai întunecate episoade ale istoriei relaţiilor româno-germane, anume "vânzarea“ de către statul comunist a unui număr însemnat de germani şi evrei.

Conform unor estimări, Republica Federală Germania a plătit regimului comunist de la Bucureşti peste 950 de milioane mărci germane, în schimbul aprobării date unei părţi semnificative din minoritatea germană pentru a părăsi definitiv ţara.

Studii de dată recentă documentează această afacere inumană a statului comunist, care ar fi durat de la mijlocul anilor 50 până în 1989.

Spectacolul a fost apreciat de criticii din Germania

În acest spectacol, Gianina Cărbunariu evocă resorturile care au generat aceste împrejurări, recurgând la un amplu material documentar rezultat în urma unor cercetări ample.

Premiera absolută a avut loc la München în 5 mai 2010, fiind primită cu critici elogioase de presa germană.

"Gianina Cărbunariu este o maestră a descrierii fruste a vieţii, pe care o traduce în artă de mare sensibilitate.

"Discursul ei dramatic oferă tocmai acel ceva de care este atât de multă trebuinţă în teatrul german de proză al ultimilor ani, anume izul realităţii, chiar dacă aceasta este profund inconfortabilă", scria prestigiosul cotidian Süddeutsche Zeitung.

Montarea din München poate fi vizionată acum pentru o singură dată în România.

Spectacolul se traduce în limba română şi engleză.

Mai multe informaţii despre festival găsiţi pe www.eurothalia.ro.

Ideea festivalului teatrului german s-a născut la aniversarea de 55 de ani a Teatrului German de Stat Timişoara în 2008.

Autorul proiectului este directorul Lucian M. Vărşăndan.

Un material despre cum a luat naştere proiectul găsiţi aici.


Etichete teatruEUROTHALIATimişoaraŞtiri VestGermaniacomunismGianina Cărbunariu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live