Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

30 Ianuarie 2020
Vizualizari: 1140
Comentează add

IT-iştii cehi au creat gratuit o aplicaţie pentru care statul intenţiona să plătească 16 milioane de euro. Aplicaţia permite achiziţionarea de vignete pentru accesul pe şosele..

Soft creat gratuit în Cehia pt că statul voia să plătească 16 mil. de euro

sergiu-stet

 Foto: Arhivă.

Programatorii cehi au creat gratuit un serviciu public pe care Ministerul Transporturilor de la Praga urma să cheltuiască aproximativ 16 milioane de euro, potrivit portalului de ştiri novinky.cz. Sursa menţionează că, la jumătatea lunii ianuarie, Ministerul Transporturilor din Cehia a semnat un acord cu Asseco Central Europe pentru crearea unui serviciu online de vânzare a permiselor de utilizare a rețelei de drumuri naționale, care, în acest moment, pot fi achiziţionate doar în benzinării.

Pentru suma de 401 milioane de coroane (aproape 16 milioane de euro), compania Asseco Central Europe urma să dezvolte un magazin și o aplicație online pentru iOS și Android, contractul fiind încheiat pe o perioadă de patru ani, fără ca autorităţile să organizeze o licitaţie în acest sens.

Patronul companiei IT Actum Digital, Tomáš Vondráček, a calificat ca fiind "absurd" contractul încheiat între statul ceh şi compania Asseco Central Europe. Potrivit acestuia, o astfel de aplicaţie poate fi creată în doar câteva zile, însă, de cele mai multe ori, cei care trebuie să se ocupe de acest lucru profită de ignoranța clientului, crescând prețurile și perioada de execuţie a lucrărilor.

"Vreau ca nimeni să nu se mai raporteze la resursele noastre comune aşa cum procedează acum statul ceh",  a subliniat Vondráček. Acesta a lansat o invitaţie către dezvoltatorii cehi, propunând organizarea unui hackathon (eveniment în cadrul căruia mulți programatori participă la dezvoltarea de software, n.red) şi crearea, în doar câteva zile, a unui serviciu care să le permită cehilor să cumpere online vinietele necesare.

Peste 300 de programatori au răspuns apelului lansat de Tomáš Vondráček, însă doar 60 dintre aceştia au fost selectați. Hackathonul #Znamkamarada a început în biroul lui Vondráček în seara de 24 ianuarie şi, până în seara zilei de 26 ianuarie, dezvoltatorii au creat serviciul fairznamka.cz, care poate îndeplini 12 din cele 14 funcții pe care le-a cerut Ministerul Transporturilor.

Aplicaţia a fost predată statului ceh în mod gratuit şi se află deja în faza de testare. Între timp, ministrul ceh al transporturilor, Vladimír Kremlík, a fost demis, iar compania Asseco Central Europe a anunţat că este dispusă să rezilieze contractul fără să ceară despăgubiri.


Etichete aplicaţieCehiaappAsseco Central EuropevignetăActum DigitalTomáš Vondráčekhackathon#Znamkamaradafairznamka.czVladimír Kremlík,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live