Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Joi, 21 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, Sofia

7 Iulie 2018
Vizualizari: 463
Comentează add

Evenimentul are loc în contextul în care o serie de companii chineze au demonstrat interes faţă de proiectul nuclear Belene sau faţă de proiectul autostrăzii Ruse-Veliko-Târnovo

Sofia găzduieşte cea de-a VII-lea reuniune China-Europa Centrală şi de Sud

petio-petkov-sofia

  Premierul chinez, Li Keqiang, întâmpinat la Sofia de omologul său bulgar, Boiko Borisov. Foto: Twitter

În cadrul reuniunii au loc întâlniri în plen ale şefilor de guverne şi şedinţe dedicate colaborării în sectoare precum infrastructura de transport, energetică, tehnologiile, turismul, cultura, contactele sociale.

Din cei peste 1.200 de oameni de afaceri prezenţi, jumătate sunt chinezi. În prima zi, ieri, a fost semnat un acord-cadru care va oferi companiilor bulgare posibilitatea de a contracta, prin Banca Chineză de Dezvoltare, credite în valoare de 1,5 miliarde euro. Alte nouă acorduri vor impulsiona colaborarea bilaterală în energetică nucleară între companiile mici şi mijlocii, în infrastructura rutieră, ştiinţă şi înaltele tehnologii.

Companii chineze au demonstrat interes faţă de proiectul nuclear Belene, pe autostrada Ruse-Veliko-Târnovo, frontiera cu Turcia şi tunelul Şipka, cel care va scurta drumul de la Bucureşti spre Istanbul.

Un alt proiect vizează o linie de cale ferată între Bulgaria şi porturile elene la Marea Egee. Compania chineză de stat pentru material rulant a făcut o ofertă investiţională Căilor Ferate Bulgare, ce prevede refinanţarea unor datorii, livrarea de vagoane şi locomotive şi crearea unei uzine pentru asamblarea de locomotive. Deodată, însă, nu s-a mers mai departe de semnarea unor scrisori de intenţie, spre deosebire de proiectele convenite cu Grecia, Serbia sau Ungaria. 

Li Keqiang a declarat ieri: "Salutăm Europa unită, Uniunea Europeană este un factor important pentru progresul global, vom respecta legile pieţei şi cele ale UE; proiectele noastre trebuie să fie deschise şi transparente. Iniţiativa 16+1 este îndreptată împotriva Uniunii Europene".

Boiko Borisov, a subliniat, la rândul său, că 16+1 nu este o alianţă geopolitică, ci un mijloc de realizare a unor proiecte ce pot contribui la creşterea Produsului Intern Brut şi a veniturilor oamenilor. De la Sofia, premierul chinez va vizita Berlinul, unde se va întâlni cu cancelarul Angela Merkel. China va găzdui în curând un summit cu Uniunea Europeană.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă conduce delegaţia României care participă, astăzi, la cea de-a 7-a ediţie a Summit-ului şefilor de guvern ai statelor ce sunt parte la formatul de cooperare China - Europa Centrală şi de Est (cunoscut şi sub denumirea 16+1), organizat la Sofia, în Bulgaria. Prim-ministrul român va avea o întrevedere cu premierul Consiliului de Stat al Republicii Chineze, Li Keqiang, precum şi cu o serie de omologi din ţările Europei Centrale şi de Est, se arată într-un comunicat de presă.

 

Etichete BeleneSofiaLi Keqiang16+1Angela Merkel

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live