Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL * Meteo * Sport Miercuri, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

13 Martie 2018
Vizualizari: 2708
Comentează add

Conduita corectă la volan este răsplătită cu tarife reduse cu până la 50% la polița RCA.

Șoferii disciplinați în trafic, răsplătiți cu reducere la polița RCA Șoferii disciplinați în trafic, răsplătiți cu reducere la polița RCA - Conține video

luminita-voinea

Vispreședintele ASF, Mircea Ursache, alături de realizatoarea "Serviciului de noapte",  Maria Țoghină, în studioul Radio România Actualități

Potrivit unor reglementări introduse în piață de Autoritatea de Supraveghere Financiară, șoferii vor beneficia de un sistem de Bonus-Malus care răsplătește comportamentul corect în trafic.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat în februarie 2018, tarifele de referinţă pentru poliţele asigurărilor de răspundere civilă auto obligatorii.

Astfel, apare o noutate absolută pentru șoferii disciplinați în trafic: aceștia vor primi o reducere de 50% a tarifului. Acest sistem, denumit Bonus-Malus, răsplătește comportamentul corect în trafic.

"Acum, şoferii care ajung la clasa maximă de bonus (B8) primesc o reducere de 50% a tarifului de primă, faţă de 32% cât era prevăzut de reglementările anterioare”, a declarat în exclusivitate la emisiunea Serviciul de noapte, realizată de Maria Țoghină, vicepreședintele ASF, Mircea Ursache.


La data de 31.12.2017, conform datelor disponibile din baza de date CEDAM, aproximativ 83% din poliţele RCA pentru persoane fizice se află în clasele de bonus B1-B8, în categoria maximă B8 aflându-se 48% din poliţe.

Pentru persoanele juridice, aproximativ 76% din poliţe se află în clasele de bonus B1-B8, în categoria maximă B8 aflându-se 26% din poliţe.

Prin urmare, reducerile procentuale disponibile sunt mai mari decât au fost aplicate în trecut.

"Legea vine să aducă liniște pe piața asigurărilor auto, a fost o lege necesară pentru cei 4 milioane de deținători de polițe  RCA. Vorbim despre tarife de referință, despre reechilibrarea sistemului bonus malus, o premieră pentru șoferii disciplinați. Legea încurajează disciplina în trafic", a mai declarat Mircea Ursache la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Toghină, difuzată luni noaptea la Radio România Actualități.

Polițe RCA mai scumpe

În schimb, polițele RCA sunt mai scumpe, în medie cu 10%, din luna februarie 2018.

Pentru persoane fizice, tariful de referinţă mediu este 756 de lei, comparativ cu 692 de lei, conform tarifului de referinţă anterior (+9%), iar pentru persoane juridice este de 1.752 de lei, comparativ cu 1.574 lei conform tarifului de referinţă anterior (+11%).

Astfel, pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică între 1201 și 1400 cc, tariful de referință variază între 896 de lei, pentru șoferii cu vârsta mai mică de 30 de ani și 530 de lei pentru cei cu vârsta mai mare de 60 de ani.

Pentru șoferii cu mașini puternice, de peste 2500 cc, tarifele variază între 2739 de lei pentru cei cu varsta de până în 30 de ani și 1621 pentru cei trecuti de 60 de ani.

Vezi aici tarifele de referință

Apare fișa conducătorului auto

În prezent, Autoritatea de Supraveghere Financiară lucrează la proiecte noi, menite să încurajeze disciplina în trafic.

Fișa conducătorului auto, proiect aflat în lucru, va conține date despre conduita în trafic a șoferului și despre eventualele evenimente rutiere la care a luat parte.

Această fișă ar putea ajuta șoferii discplinați să beneficieze de noi bonusuri la încheierea unei polițe de asigurare.

"Să existe fișa fiecărui conducator, să avem istoricul fiecăruia, iar costurile să fie diferențiate de cel care este disciplinat, de cel care respectă legislația, de cel care nu a avut niciun eveniment rutier, spre deosebire de cel care, evident,  întotdeauna a creat în circulație probleme dintre cele mai nedorite", a spus Mircea Ursache.

Un alt proiect, istoricul mașinii - sau  așa numitul cazier al unui autoturism - va oferi date tehnice despre o mașină, numărul de reparații sau numărul de kilometri parcurși. Proiectul vine în sprijinul celor care vor să-și achiziționeze o mașină second-hand.

VIDEO Emisiunea Serviciul de noapte, realizată de Maria Toghină, ediția din 12- 13 martie 2018. Teme de discuție: polițele RCA, Fondul Suveran de Investiții, investiții pe Bursa de Valori și celebrele “cupoane” ale marii privatizari din anii 90. Invitat: Vicepreședintele ASF, Mircea Ursache


Etichete Exclusiv RadioRCAtarifeBonus malusMircea Ursacheistoricul mașiniifișa conducătoruluiServiciul de noapte

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live