Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Societatea civilă din UE-Africa, cooperare în criza refugiaților

Societatea civilă de pe cele două continente sprijină o abordare a crizei refugiaţilor bazată pe o cooperare deplină cu ţările africane şi pe respectarea drepturilor omului.

Articol de Gabriela Tătărău, 31 Octombrie 2015, 10:50

Societatea civilă din Uniunea Europeană va coopera cu cea din Africa în eforturile de a gestiona criza refugiaţilor.

Partenerii economici şi sociali de pe cele două continente au adoptat în acest sens, la Bruxelles, o rezoluţie comună.

Societatea civilă de pe cele două continente sprijină o abordare a crizei refugiaţilor bazată pe o cooperare deplină cu ţările africane şi pe respectarea drepturilor omului.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Participanţii la cea de-a doua reuniune a reţelei Uniunea Europeană-Africa a partenerilor economici şi sociali, organizată în această săptămână, de către Comitetul Economic şi Social European, au subliniat, însă, că nu este suficient să se întomească un plan de acţiune, ci este importantă mai ales dotarea cu fondurile necesare şi îmbunătăţirea coordonării şi cooperării.

Reuniunea s-a încheiat cu o rezoluţie comună care prezintă propuneri concentrate în principal pe trei aspecte.

Primul este lupta împotriva traficului de migranţi şi consolidarea cooperării poliţieneşti şi judiciare prezentată în planul de acţiune al Uniunii Europene.

Participanţii la reuniune au subliniat importanţa unei finanţări adecvate, necesitatea unei cooperări mai strânse între cele două continente şi nevoia de a pedepsi aspru traficanţii, nu migranţii.

A fost, de asemenea, evidenţiată necesitatea înfiinţării de coridoare umanitare sigure şi sprijiniriea organizaţiilor societăţii civile care oferă asistenţă pe teren.

Al doilea aspect discutat la reuniune a fost cauza migraţiei. Pentru înlăturarea acesteia, reţeaua Uniunea Europeană-Africa a partenerilor economici şi sociali susţine înfiinţarea „Fondului de urgenţă pentru Africa”, propus de Comisia Europeană, cu condiţia ca acesta să fie utilizat numai pe baza unui parteneriat real între toate părţile implicate.

Al treilea subiect este facilitarea migraţiei legale şi a mobilităţii, ţinând cont de principiile drepturilor omului, solidarităţii şi cooperării reale. În opinia celor prezenţi, ar trebui adoptate directivele Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind migraţia forţei de muncă, iar partenerii sociali ar trebui incluşi în implementarea tuturor acordurilor.

Declaraţia adoptată la Bruxelles va fi transmisă Uniunii Europene şi şefilor de stat şi de guvern din Africa, care se vor întâlni luna viitoare la Valletta, pentru a le face cunoscută disponibilitatea societăţii civile de pe ambele continente de a coopera pentru soluţionarea crizei refugiaţilor.