Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Joi, 02 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

4 Martie 2018
Vizualizari: 515
Comentează add

În Germania, cei 463.000 de social-democraţi au reînnodat alianţa cu partenerii conservatori

Socialiştii germani au votat pentru reînnoirea alianţei cu conservatorii

vlad-draghicescu-bonn

 

În Germania, votul socialiştilor în favoarea reînnoirii alianţei cu conservatorii pune capăt celor cinci luni în care principala economie europeană a funcţionat fără un guvern rezultat în urma alegerilor din septembrie. Faptul că 66% dintre social-democraţi au aprobat acordul de coaliţie cu grupul conservator transmite un mesaj clar: SPD vrea să guverneze, şi de data aceasta nu va mai accepta să fie eclipsat de cancelarul Angela Merkel, al cărei al patrulea mandat se anunţă deosebit de dificil. 

Rezultatul votului exprimat de cei 463.000 de social-democraţi, care au reînnodat alianţa cu partenerii conservatori, este o gură de oxigen nu doar pentru Angela Merkel. Uşurate respiră economia germană şi, cu siguranţă, multe cancelarii occidentale.

Sondajele confirmă că germanii, pe bună dreptate, nu percep viitorul guvern federal ca un adevărat nou început pentru ţară, însă când opţiunile se rezumă la alegeri anticipate sau un guvern minoritar, "GroKo" - Die Grosse Koalition - se prezintă ca o soluţie de avarie, fiind preferată de mulţi social-democraţi şi conservatori în faţa celor două variante. O formulă arhicunoscută, la fel cum sunt şi protagoniştii ei, dar care de astă dată va fi complet diferită faţă de celelalte două mari coaliţii între social-democraţi şi conservatori.

Foarte probabil, este ultima coaliţie condusă de Angela Merkel, aflat acum în faţa celui de-al patrulea mandat, pe care, la fel de probabil, va trebui să-l gestioneze altfel decât a făcut-o în ultimii ani, şefa Uniunii Creştin-Democrate fiind tot mai contestată în partid.   

În ultima legislatură, Merkel a acoperit întreg flancul politic, de la centru-dreapta la stânga, spre iritarea multor conservatori, care nu vor mai tolera la fel de uşor derapaje similare, ce ar putea potenţa suplimentar formaţiunea naţionalistă "Alternativa pentru Germania". Pe de altă parte, nici Partidul Social-Democrat nu va mai sta cu mâinile în sân, permiţându-i Angelei Merkel să-l condamne la irelevanţă politică, aşa cum s-a întâmplat în ultimii patru ani.

SPD, care a scăzut la sub 20% în sondaje, are nevoie ca de aer să se reinventeze. Apoi, să nu uităm că o treime dintre membrii partidului au votat împotriva marii coaliţii, şi cu siguranţă ei nu vor fi o facţiune tăcută.   

În postura de şefă a unui partid care vrea să devină mai vizibil decât în trecut, Angela Merkel începe aşadar un mandat interesant, alături de un SPD forţat de împrejurări să facă o politică mult mai îndrăzneaţă, dar şi lângă Uniunea Creştin Socială, filiala bavareză a conservatorilor germani, care se află în căutarea valorilor conservatoare pierdute, mai ales că anul acesta în Bavaria au loc alegeri.   

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a salutat acordul pentru o nouă coaliţie guvernamentală la Berlin, estimând că acesta reprezintă o veste bună pentru Europa. "Franţa şi Germania vor conlucra chiar de săptămâna ce urmează pentru a dezvolta noua iniţiativă şi a face să avanseze proiectul european" - a anunţat Preşedinţia franceză.


Etichete GermaniaAngela MerkelSPDGroKoBavariaEmmanuel Macron

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live