Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII ''IN MIEZ DE VARA''(CONTINUARE) Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski - corespondentul Radio România Actualităţi la Kiev

25 Aprilie 2013
Vizualizari: 1248
Comentează add

Patru miniştri externi din ţări ale UE discută la Kiev despre o posibilă eliberare din închisoare a fostului premier Iulia Timoşenko.

Soarta Iuliei Timoşenko, "o problemă" ridicată de UE

alexandru-beleavski---corespondentul-radio-romania-actualitati-la-kiev

Fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko. Foto: Reuters.

Mai mulţi experţi de la Bruxelles se află deja la Kiev pentru a pregăti decizia pe care Consiliul European o va lua la summitul din vară, însă una dintre cele mai delicate probleme se referă la eliberarea din închisoare a fostului premier considerat pro-european Iulia Timoşenko.

Ucraina va trebui să ia în următoarele două luni decizii importante atât în planul politicii interne cât şi în cel al politicii externe, cele două planuri intersectându-se în punctul Iulia Timoşenko.

Săptămâna aceasta au fost o serie întreagă de contacte între oficialii de la Kiev şi cei ai UE, la diverse niveluri.

Cel mai recent a fost cel între negociatorul ucrainean, secretarul Consiliului pentru Securitate şi Apărare, Andriy Klyuyev, care a discutat la Bruxelles cu mai mulţi oficiali europeni, inclusiv cu comisarul pentru extindere, Stefan Fule.

La finalul acestor discuţii, Stefan Fule a dat publicităţii un comentariu potrivit căruia Ucraina a asigurat că se va conforma politicii europene.

Documentele pe care le-a adoptat Ucraina după summitul din februarie Ucraina - UE reflectă determinarea sa de a semna acordul de asociere la summitul pentru parteneriatul estic, ce se va desfăşura la sfârşitul lui noiembrie la Vilnius, în capitala Lituaniei.

Sunt nişte perspective pozitive, însă una dintre marile probleme pe care le ridică UE este soarta Iuliei Timoşenko.

Practic, acesta va fi şi unul dintre subiectele pe care le discută azi la Kiev patru miniştri de externe din ţări ale UE - miniştrii de externe ai Poloniei, Lituaniei, Danemarcei şi Olandei - consideraţi de presa de la Kiev un fel de lobby european al Ucrainei.

După cum se ştie, UE a condamnat sentinţa Iuliei Timoşenko ca fiind motivată politic şi insistă de foarte mult timp ca aceasta să fie eliberată.

Există deja un precedent: cu puţin timp în urmă, preşedintele Viktor Ianukovici a semnat decretul de graţiere a lui Iuri Luţenko, un fost lider al Revoluţiei Portocalii şi ministru de interne.


Etichete Iulia TimoşenkopremierUcrainaprocesBruxellesKievUEminiştrii de externePoloniaLituaniaDanemarcaOlanda

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live