Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Arina Petrovici

31 August 2013
Vizualizari: 2201
Comentează add

Sâmbătă are loc la Bucureşti slujba de beatificare a Monseniorului Vladimir Ghika în cadrul unei Liturghii solemne oficiate în Pavilionul Romexpo de cardinalul Angelo Amato.

Slujbă de beatificare a Monseniorului Vladimir Ghika Slujbă de beatificare a Monseniorului Vladimir Ghika - Conține audio

arina-petrovici

Monseniorul Vladimir Ghika.

Mii de credincioşi sunt aşteptaţi sâmbătă la Bucureşti la slujba de beatificare a monseniorului Vladimir Ghika, preotul care a murit într-o închisoare comunistă, plătind cu viaţa pentru credinţa sa.

Peste 200 de preoţi şi 20 de episcopi vor celebra împreună, la sfânta liturghie solemnă, care va fi prezidată de cardinalul Angela Amato de la Vatican.

Radio România Actualităţi va transmite în direct în jurul orei 11.20 de la Complexul Expoziţional Romexpo din Bucureşti momentul anunţului Beatificării şi cuvântul Cardinalului Angelo Amato.

Monseniorul Vladimir Ghika a fost primul preot român care a slujit atât în rit catolic cât şi în cel ortodox.

Slujba de beatificare a Monseniorului Vladimir Ghika în cadrul unei Liturghii solemne oficiate în Pavilionul Romexpo de cardinalul Angelo Amato. Foto: captură.

Beatificarea sa de către biserica catolică este o o etapă în procesul de sanctificare prin care sunt recunoscute virtuţile monseniorului şi martiriului său pentru credinţă.

  • Monseniorul Vladimir Ghika s-a născut în 1873.
  • Era nepotul lui Grigore Alexandru Ghika, ultimul domnitor al Moldovei.
  • Născut ortodox, a trecut la Biserica romano-catolică la 29 de ani, dedicându-se ajutorării săracilor.
  • A refuzat să părăsească ţara în timpul comunismului şi a fost închis la Jilava, unde a murit în 1954.

Prinţul Vladimir Ghika s-a nascut în 1873 la Constantinopol, într-o familie de diplomaţi.

La 50 de ani îmbrăţişează taina sfintei preoţii şi, la sfatul Papei Pius al X-lea, se dedică actelor caritabile şi apostolice în numeroase oraşe ale lumii.

Este primul preot român biritual care a avut privilegiul de a putea oficia atât în rit latin cât şi bizantin.

Supranumit "marele vagabond apostolic" de către Papa Pius al X-lea, Vladimir Ghika revine la Bucureşti înaintea celui de-al doilea război mondial şi pune bazele primului spital gratuit şi primei ambulanţe din România.

Refuză să părăsească ţara, deşi comuniştii preluaseră puterea, pentru a fi alături de săracii şi de bolnavii din Bucureşti. Monseniorul este arestat în 1952 sub acuzaţia de spionaj în interesul Vaticanului şi al puterilor imperialiste.

Este întemniţat la Jilava unde este bătut crunt şi torturat.

Îşi săvârşeşte pedeapsa de trei ani doar parţial, fiindcă moare în puşcărie. Iniţial este înmormântat în cimitirul din apropierea închisorii Jilava, iar în 1968 rămăşiţele sale sunt mutate în Cimitirul Bellu ortodox din capitală.

Audio: Documentar Radio România Actualităţi despre Monseniorul Vladimir Ghika. Invitaţi, profesorul universitar Francisca Băltăceanu, profesorul Neagu Djuvara şi Arhiepiscopul Romano Catolic Ioan Robu. Realizator Mădălin Iacob.


Etichete slujbăbeatificareVladimir GhikasanctificarepreotcatolicortodoxRomâniaJilava

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live