Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Anca Dragu

5 Septembrie 2015
Vizualizari: 1706
Comentează add

Deşi guvernul lor este reticent faţă de primirea imigranţilor, slovacii s-au mobilizat şi au început să strângă ajutoare, sensibilizaţi de drama refugiaţilor.

Slovacii adună ajutoare pentru refugiaţii ajunşi în Europa

anca-dragu

Foto: aljazeera.com.

Imaginile cu mii de oameni disperaţi, care încearcă, pe jos sau îngrămădiţi în camioane şi trenuri, să traverseze Europa Centrală pentru a ajunge în Vest, i-au sensibilizat pe cetăţenii Slovaciei.

Guvernul lor, la fel ca cele din Cehia, Ungaria sau Polonia este reticent faţă de primirea imigranţilor, dar oamenii s-au mobilizat şi au început să strângă ajutoare.

"Acum încărcăm cutiile şi pungile în camion şi s-a umplut mai repede decât ne aşteptam. Uitaţi, scutece pentru copii, apă minerală, pături, piure pentru copii mici. De toate. Vrem să arătăm că există mulţi slovaci care nu sunt de acord cu poziţia neprietenoasă faţă de imigranţi pe care o are guvernul nostru" - spune Dana.

Ea a decis să colecteze ajutoare pentru imigranţi după ce a aflat de tragedia celor 71 de persoane care s-au sufocat într-o camionetă maghiară abandonată de traficanţi în Austria, la doar câţiva kilometri de Bratislava.

O altă acţiune caritabilă asemănătoare organizată de două asociaţii neguvernamentale are loc în patru mari oraşe slovace, inclusiv Bratislava, în acest weekend.

În centrul istoric al capitalei slovace, o cafenea a fost desemnată ca loc de colectare.

Bunurile colectate vor fi distribuite imigranţilor în cooperare cu organizaţii de caritate maghiare, cu posibilitatea ca o parte să fie trimise către Macedonia şi Serbia.

Premierul Finlandei s-a oferit să găzduiască refugiaţi în casa sa de la ţară, pe care o foloseşte rareori din cauza obligaţiilor oficiale.

El a spus la postul public de televiziune că încearcă să stimuleze astfel o mişcare de solidaritate faţă de refugiaţi.

Finlanda aşteaptă în acest an între 25 şi 30.000 de cereri de azil, de aproape 8 ori mai multe decât în 2014. 


Etichete Slovaciacolectare de ajutoare pentru refugiaţiimigranţidramăUE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live