Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 16 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Natalia Zaharescu-Radio Chişinău

10 Iunie 2019
Vizualizari: 258
Comentează add

Guvernul de la Chișinău condus de Maia Sandu s-a întrunit astăzi în prima sa ședință la Parlament.

Situaţie de criză politică la Chişinău

natalia-zaharescu-radio-chisinau

Foto: radiochisinau.md

Guvernul de la Chișinău condus de Maia Sandu s-a întrunit astăzi în prima sa ședință la Parlament, în condițiile în care sediul executivului controlat de premierul în exercițiu Pavel Filip este înconjurat de polițiști.

În același timp, și guvernul recunoscut de Partidul Democrat urmează să se convoace în ședință astăzi.

Reporter: Natalia Zaharescu - Guvernul votat de o majoritate parlamentară formată din blocul proeuropean ACUM și Partidul Socialiștilor l-a demis astăzi pe șeful Inspectoratului General de Poliție, după ce acesta a declarat că nu se va supune noului executiv, dar și pe șefa companiei naționale de asigurări în medicină.

Totodată, Maia Sandu a afirmat că unii angajați din sectorul public nu și au primit salariile pentru luna mai şi a cerut Ministerului de Finanțe să facă transferurile necesare. Ea a dat asigurări că guvernul va obține deblocarea finanțărilor din partea Uniunii Europene și a altor organizații internaționale.


Şedința guvernului s-a desfășurat la Parlament întrucât noii miniștri nu au acces în clădirea executivului, care este înconjurată de polițiști. Acolo conduce premierul în exercițiu, Pavel Filip, recunoscut de Partidul Democrat și de Curtea Constituțională. Pavel Filip a convocat astăzi o ședință a miniștrilor și a șefilor de agenții guvernamentale pentru a discuta despre modul de funcționare a guvernului în contextul actualei situației politice. El a solicitat să fie asigurată activitatea în regim obișnuit a instituțiilor publice, astfel încât cetățenii să nu aibă de suferit în urma crizei politice.


Președinta Parlamentului aleasă de noua majoritate, Zinaida Greceanîi, a anunțat astăzi că parlamentul este funcțional și că angajații legislativului s-au conformat noii administrații.
Între timp, Partidul Democrat a lansat o campanie de colectare a semnăturilor pentru demiterea președintelui Igor Dodon, pe care îl acuză de trădare de țară. Astfel, în prezent, Partidul Democrat controlează instituțiile statului, în timp ce PSRM și Blocul ACUM deţin majoritatea parlamentară și se bucură de susținere din exterior.


Etichete republica moldovacriza politicachisinau

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live