Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

27 Octombrie 2021
Vizualizari: 215
Comentează add

Guvernul bulgar analizează varianta unui lockdown, iar generalizarea utilizării certificatului verde întâmpină probleme.

Situație critică în Bulgaria

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

      Foto - arhivă

La sud de Dunăre, situația sanitară este critică, cu un număr record de infectări și decese zilnice.
 
Guvernul bulgar analizează varianta unui lockdown, însă generalizarea utilizării certificatului verde întâmpină probleme. Între timp, vaccinarea scade, nu mai sunt locuri în spitale și medicamentele gratuite întârzie. 
 
Numărul infectărilor a depășit ieri 5860, iar cel al deceselor, de la începutul epidemiei, 23.300. Testele făcute zilnic au fost dublate și se apropie de 53000. Cazurile active sunt 83000, din care la spitale 7128. Sunt ocupate 600 din cele 700 de locuri la secțiile de terapie intensivă.
 
Adjunctul ministrului sănătății, Aleksander Zlatanov, a anunțat că Sofia va putea apela la Grecia - unele medii au menționat împreună cu această țară și România - să primească bulgari pentru tratament. Guvernul dezbate varianta introducerii unui lockdown dacă infectările depășesc 1000 la suta de mii de locuitori bisăptămânal, iar internările sunt mai mult de 9000.
 
Vor putea fi interzise ieșirile din casă în cursul nopții ale persoanelor fără certificat și introdusă obligativitatea certificatului în clădiri administrative pentru funcționarii de stat, profesorii și personalul medical.
 
Aplicarea regulii certificatului întâmpină probleme.
 
Zilnic, în fața punctelor de testare se formează cozi din persoane care nu doresc să se vaccineze.
 
O mare parte își motivează decizia prin faptul că s-au întâlnit deja cu boala, evocând poziția în acest sens a unor experți bulgari.
 
După ce săptămâna trecută ritmul vaccinării s-a dublat, în ultimele zile el a scăzut din nou sub 15.000, ca o reacție la anunțul ex-premierului Borisov că sunt folosite vaccinuri expirate.
 
Ministerul Sănătății a dezmințit informația prin care Borisov și-a atacat principalul oponent, președintele Rumen Radev.
 
Ţara se află în campania pentru alegerile prezidențiale și parlamentare anticipate. Partide și sindicate au atacat ideea ministrului învățământului, Nikolai Denkov, privind revenirea copiilor din clasele I-IV la școli, pe baza unor teste speciale.
 
Sunt probleme cu eficacitatea controlului sanitar, pentru că o mare parte din controlori nu au certificat. 29 de organizații și persoane au atacat la Tribunalul administrativ Sofia ordinul privind introducerea certificatului verde.
 

Etichete bulgariasituatie criticacovid-19pandemie(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live