Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Situaţia politică din România, dezbătută în PE(LIVE UPDATES)

Parlamentul European a dezbatut în plen situaţia politică din Romania, inclusiv referendumul din 29 iulie pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Parlamentul European. Foto: arhivă.

Articol de Paul Poteraşi, 12 Septembrie 2012, 16:55

Ora 17.32: Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, revine la microfon pentru a da raspunsuri la acuzaţii şi pentru a încheia dezbaterea.

Viviane Reding a susţinut că UE nu dispune de mecanisme eficiente pentru consolidarea statului de drept mai generale şi mai sistematice şi de aceea trebuie să fie pus în practică un mecanism obiectiv de evaluare a sistemelor judiciare din toate cele 27 de state membre.

"Propun să adăugăm un nou mecanism pentru măsurarea, compararea şi condiţionarea puterii, eficienţei şi credibilităţii sistemului de justiţie din toate statele membre.

"Experţii noştri elaborează un tablou de bord privind justiţia, care va permite o evaluare detaliată a sistemelor de justiţie din toate statele membre, care vor evidenţia punctele forte şi pe cele slabe ale sistemelor respective.

"Independenţa sistemului judiciar va fi un element cheie în această evaluare", a spus Viviane Reding.

Ea a apreciat că dezbaterea de miercuri a fost condusă de interese de partid, fiind a doua oară în acest an când trebuie să se discute despre "o situaţie foarte gravă de încălcare a statului de drept într-un stat membru", prima dată fiind în cazul Ungariei, la începutul acestui an.

"Comisia Europeană este gardianul Tratatelor şi de aceea trebuie să acţionăm cu corectitudine şi imparţial. Când se încalcă statul de drept, Comisia trebuie să rămână fermă, mereu a fost aşa.

"Avem nevoie de o abordare independentă şi obiectivă a acestor probleme. Respectarea statului de drept nu ţine de culoarea politică a partidului de la putere. Justiţia trebuie să fie oarbă", a adăugat reprezentanta CE.

Ora 17.24:
Membrul grupului PPE, Jacek Protasiewicz, a declarat că este uimit de discursul domnului Watson, unul din liderii liberal-democraţi, care spune că majoritatea are dreptul să impună o dictatură şi să decidă care este adevărul.

"Baza democraţiei liberale este că trebuie protejate drepturile minorităţilor, iar acum, majoritatea din România îl dă afară pe Avocatul Poporului, pune la îndoială activitatea Curţii Constituţionale şi doreşte să demită preşedintele.

"Nu au dreptul să facă acest lucru pentru că sunt o majoritate, au dreptul să o facă pentru că au dreptate, dacă au dreptate. Nu se poate compara situaţia din România cu cea din Ungaria. În Ungaria, dreapta a provocat pagube foarte mari pentru democraţie.

"Fidesz avea o majoritate de două treimi atunci în Ungaria şi astfel au putut să modifice Constituţia. Diferenţa este enormă între o majoritate de două treimi şi 50% la referendum. Nu e vorba aici de o excepţie românească.

"Referendumul este validat şi în Polonia numai printr-o prezenţă la vot a 50% dintre cetăţeni. Acestea sunt condiţiile. Fie apărăm aceste drepturi, fie decidem că câştigătorul ia tot", a mai spus Jacek Protasiewicz.

Ora 17.20:
Europarlamentarul socialist Corina Creţu a declarat în plenul Parlamentului European că CE s-a situat pe poziţia de aliat politic al preşedintelui Traian Băsescu şi nu pe poziţia de arbitru.

"Nu v-am văzut doamna Reding poziţia în cazul Ungariei. Aţi ignorat ani de zile abuzurile guvernului PDL.

"Dubla măsura pe care o aplicaţi forţelor politice din România este atât de evidenta încât nu e de mirare că încrederea românilor în UE a scăzut cu 10% în ultimele două luni", a mai spus Corina Creţu.

Ora 17.14: Monica Macovei îi dă răspunsul lui Victor Boştinaru.

"Cifra de 1,5 milioane este din presă, iar cifra până la 15% fraudă este din declaraţiile procurorului-şef", a spus Monica Macovei.

Ora 17.13: Europarlamentarul PSD, Victor Boştinaru, a declarat că afirmaţiile Monicăi Macovei, care conţin date confidenţiale, reprezintă dovada halucinantă a intervenţiei unui europarlamentar în treburile justiţie.

"O întreb pe doamna deputat Macovei de unde ştie aceste date, fiind vorba de dosare în curs de investigare", a precizat Victor Boştinaru.

Ora 17.10: Europarlamentarul PD-L, Monica Macovei, a afirmat în alocuţiunea sa că ceea ce s-a întâmplat în Romania a fost pentru oprirea anchetelor făcute de procurori.

"În acest moment, procurorii cercetează fraudele aduse referendumului. Sunt peste 500 de dosare. Există alegaţii legate de 1,5 milioane de voturi furate, iar, potrivit declarţiilor procurorului şef al DNA, s-au găsit fraude la referendum pentru până la 15% din voturi.

"Trebuie finalizate aceste dosare, trebuie mentinuţi aceşti procurori pentru că vor să-i dea afară. Fraudarea unui vot este forma de corupţie cea mai urâtă pentru că este împotriva poporului", a declarat Monica Macovei.

Ora 16.50: Europarlamentarul liberal Norica Nicolai: Viviane Reding poate spune ce proceduri constituţionale au fost încălcate la suspendare?

Ora 16.35: Copreşedinta Grupului Verzilor, Rebecca Harms, a afirmat că România şi Ungaria sunt ţări care se află poate încă într-o tranziţie de la comunism la democraţia europeană.

"Împărtăşesc acest punct de vedere, dar cred că domnul Ponta este un actor care nu reuşeşte să facă acest pas, pentru că această comparaţie dintre situaţia din Ungaria şi România se bazează, de fapt, pe o majoritate politică", a spus Rebecca Harms.

Copreşedinta Grupului Verzilor a susţinut că îi este ruşine atunci când marile familii politice încearcă să susţină proprii membri în diverse situaţii, pentru că în felul acesta statul de drept ar putea să fie pus în pericol.

"Dar mi-ar fi părut bine ca doamna Reding să fi acţionat şi vizavi de Ungaria la fel", a adăugat Rebecca Harms.

Ora 16.32: Liderul grupului liberal din Parlamentul European, Graham Watson, a declarat în plenul Parlamentului European că România oferă un exemplu al dificultăţiilor tranziţiei de la comunism.

El a mai precizat că în România nu a fost vorba de o lovitură de stat, aşa cum s-a susţinut şi că un parlament ales de o majoritate a ales să suspende un preşedinte, care în opinia sa a abuzat de putere. Graham Watson a mai spus că cel mai bun lucru pentru România ar fi organizarea de noi alegeri, atât parlamentare cât şi prezidenţiale.

"Cel mai bun lucru pentru România ar fi noi alegeri, atât parlamentare, cât şi prezidenţiale şi după aceea, o convenţie între toate partidele, pentru a stabili câteva reguli de bază în legătură cu comportarea într-o democraţie.

"Şi Uniunea Europeană, doamna comisar Reding, ar putea să reflecte în legătură cu avantajele unui sistem parlamentar şi nu prezidenţial", a declarat liderul grupului liberal din Parlamentul European.

Ora 16.25: Liderul socialiştilor din Parlamentul European, Hannes Svoboda, a criticat poziţia lui Manfred Weber şi a liderului grupului PPE, Joseph Daul, pe care i-a acuzat că au luat parte preşedintelui Traian Băsescu, fără să ţină cont de opinia poporului român.

Hannes Svoboda a susţinut că declaraţia privind o lovitură de stat parlamentară reprezintă o contradicţie în sine.

"Nu este vorba despre o lovitură de stat, pentru că există şi situaţii în care un preşedinte să poată fi suspendat prin decizia Parlamentului, fără referendum. Acum a avut loc şi un referendum şi dumneavoastră ştiţi foarte bine că Băsescu ştia la ce trebuie să se aştepte şi, de aceea, a insistat asupra introducerii cvorumului de 50%. Eu sunt împotriva acestei situaţii, dar Ponta, de fapt, şi-a respectat promisiunea, a respectat cvorumul.

"Să vorbeşti despre o lovitură de stat în aceste condiţii mi se pare total nedrept. De ce nu s-a reacţionat cu luni înainte faţă de faptele lui Băsescu?

"Comisia atunci a tăcut mâlc, iar acum spune că avem de a face cu un scandal. Aceasta nu este o reflectare a obiectivităţii şi eu cer să acţionaţi obiectiv. Şi încă un element, e foarte interesant: domnul Băsescu a fost ales de către 5,3 milioane.

"Acum, 7,4 milioane au fost pentru suspendare, deci l-au respins. Asta ne spune ceva despre cât de popular sau de nepopular este un preşedinte. Şi boicotul pe care el l-a promovat în ce priveşte neparticiparea la referendum iarăşi vorbeşte de la sine. Deci, acel om, de fapt, nu şi-a asumat sarcinile pe care le-ar avea ca preşedinte", a declarat liderul socialiştilor din Parlamentul European.


Ora 16.15: Luând cuvântul în plenul Parlamentului European, vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a declarat că situaţia din România rămâne fragilă şi şi-a exprimat speranţa că toţi actorii politici români vor respecta în mod ireversibil statul de drept şi independenţa justiţiei.

Comisia a pregatit un raport în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în care face o evaluare critică a României, a mai spus Viviane Reading.


Parlamentul European a dezbătut la Strasbourg situaţia politică din România, inclusiv referendumul din 29 iulie pentru suspendarea preşedintelui Traian Basescu.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, trimisă în judecată
Politică 25 Aprilie 2024, 17:15

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, trimisă în judecată

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată chiar în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, trimisă în judecată
Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de la Timișoara
Politică 25 Aprilie 2024, 14:55

Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de la Timișoara

Toate pensiile vor fi plătite mai repede în luna mai şi vor ajunge la pensionari înainte de Paşte.

Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de la Timișoara
Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie
Politică 24 Aprilie 2024, 21:23

Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie

BEC a dispus reluarea operaţiunilor în judeţele Alba, Argeş, Buzău, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa şi Mureş.

Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie
Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara
Politică 24 Aprilie 2024, 19:19

Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara

Şedinţa de Guvern din 25 aprilie va avea loc, în premieră, la Timişoara.

Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara
YOU+EU 2024:  “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”
Politică 24 Aprilie 2024, 14:10

YOU+EU 2024: “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”

Eurodeputatul Ramona Strugariu subliniază că Parlamentul European este instituția comunitară care reprezintă cel mai bine...

YOU+EU 2024: “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”
La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România
Politică 24 Aprilie 2024, 07:38

La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România

Pentru pasionații de lectură care nu pot ajunge în Piața Unirii din Cluj-Napoca, site-ul oficial gaudeamus.ro oferă standuri...

La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România
Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene
Politică 23 Aprilie 2024, 18:36

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat astăzi în centrul discuţiilor pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a...

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene
Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei
Politică 23 Aprilie 2024, 13:26

Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei

PSD şi PNL au decis să meargă cu candidaţi separaţi la alegerile pentru Primăria Capitalei.

Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei