Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Vineri, 10 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

16 Octombrie 2019
Vizualizari: 253
Comentează add

Preşedintele american Donald Trump a trimis în Turcia o echipă puternică formată din vicepreşedintele Pence şi secretarul de stat Pompeo.

Situaţia din Siria în atenţia SUA

florin-lepadatu

  Siria. Foto: Arhiva/ Xinhua/ Agerpres  

Preşedintele american Donald Trump a trimis în Turcia o echipă puternică formată din vicepreşedintele Pence şi secretarul de stat Pompeo pentru a-i cere preşedintelui Erdogan să înceteze luptele din nordul Siriei.

Criticat chiar în propriul partid pentru că şi-a abandonat aliaţii kurzi în faţa ofensivei turce, preşedintele american sporeşte presiunile asupra Ankarei.

După sancţiunile economice anunţate luni, Departamentul Justiţiei a pus marţi sub acuzare a doua cea mai mare bancă din Turcia, pentru afaceri ilegale în favoarea Iranului.

Corespondentul RRA la Washington, Doina Saiciuc relatează: "Procurorii federali din New York au anunţat şase capete de acuzare împotriva băncii de stat turceşti, incriminând-o pentru o schemă de miliarde de dolari calificată drept cea mai masivă încălcare din istoria Statelor Unite a sancţiunilor impuse împotriva Iranului.

Departamentul Justiţiei a arătat că oficiali de rang înalt ai guvernului turc au participat în acest plan şi l-au protejat, unii dintre ei primind mită de milioane de dolari pentru a-l ascunde faţă de autorităţile americane.

Cazul este legat de unul anterior care a implicat un bancher turco-iranian, un apropiat al preşedintelui turc Erdogan.

Bancherul Reza Zarrab a fost arestat în martie 2016 în Florida, pentru a fi încălcat sancţiunile americane.

El este un fost client al avocatului personal al preşedintelui Trump, Rudy Giuliani, care l-a reprezentat ca avocat pe Zarab, şi care în 2017 a făcut împreună cu preşedintele Erdogan presiune asupra lui Donald Trump pentru a convinge Departamentul Justiţiei să renunţe la punerea sub acuzare a lui Zarrab.

În ultimul an, preşedintele turc a ridicat în repetate rânduri cazul Halkbank în comvorbiile cu peşedintele Trump, cerând Statelor Unite să nu acţioneze împotriva ei, întrucât aceasta ar expune Turcia unor grave riscuri financiare."


Etichete Siria

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live