Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ani Sandu, Washington

9 Aprilie 2013
Vizualizari: 1388
Comentează add

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, avertizează că situaţia din peninsula Coreeană ar putea deveni incontrolabilă.

Situaţia din peninsula Coreeană "ar putea deveni incontrolabilă"

ani-sandu-washington

Scuturi americane antirachetă. Foto: Reuters

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, avertizează că situaţia din Peninsula Coreeană ar putea deveni incontrolabilă.

Phenianul repetă ameninţările cu un război nuclear şi îi îndemnă pe străinii din Coreea de Sud să părăsească această ţară.

Comandamentul Forţelor Armate Americane în Asia-Pacific consideră că ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord reprezintă un pericol real şi direct la adresa Statelor Unite şi a aliaţilor lor în regiune.

Amiralul american a fost audiat, astăzi, într-o comisie a Senatului Statelor Unite. 

Comandantul Forţelor Armate Americane în Asia-Pacific, amiralul Samuel Locklear, spune că situaţia din Peninsula Coreeană este motiv de îngrijorare pentru SUA şi că va continua să rămână aşa, atât timp cât liderul nord-coreean Kim Jong-un, pe care l-a caracterizat drept un "lider tânăr, impetuos", continua să se axeze pe provocări în loc de bunăstarea propriului popor.

Samuel Locklear a dat asigurări că SUA sunt pregătite să se apere şi să-şi apere aliaţii.

Întrebat de senatori ce măsuri concrete au fost luate, comandantul Forţelor Armate Americane în Asia-Pacific a reamintit de exerciţiile militare comune, care au loc în această perioadă, cu Coreea de Sud, la care americanii au trimis şi avioane de tip F-22, care nu pot fi detectate pe radar, şi de decizia de a amplasa un sistem antirachetă în Guam.

Senatorul democrat, Carl Levin, a pus sub semnul întrebării, însă, hotărârea Administraţiei Obama de a amâna un test a unei rachete balistice intercontinentale, programat pentru săptămâna aceasta, la o bază din California.

Surse de la Pentagon au indicat că se tem că lansarea ar putea fi interpretată greşit de Phenian şi că, astfel, conflictul ar putea creşte în intensitate.
Amiralul Samuel Locklear a spus că e de părere că decizia Pentagonului a fost una corectă.

Senatorul republican, John McCain, l-a întrebat dacă SUA au capacitatea să intercepteze o eventuală rachetă, care ar fi lansată de Coreea de Nord în următoarele zile.  

"Samuel Locklear: Da, avem.  ohn McCain: Aţi recomanda o astfel de acţiune?  amuel Locklear: Dacă ar fi în apărarea teritoriului nostru, cu siguranţă. Aş recomanda asta şi dacă ar fi vorba de apărarea aliaţilor noştri".

La audieri ar fi trebuit să fie prezent şi generalul James Thurman, comandantul Forţelor Americane în Coreea de Sud, dar acesta şi-a anulat călătoria spre Washington DC, având în vedere tensiunile din regiune.


Etichete ONUBan Ki-moonSamuel LocklearKim Jong-unCoreea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live