Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Vineri, 04 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

13 Martie 2020
Vizualizari: 704
Comentează add

În Franţa, autorităţile se pregătesc să pună în aplicare măsurile restrictive anunţate aseară de preşedintele Emmanuel Macron.

Situaţia din Franţa, în contextul coronavirusului

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Foto Thomas SAMSON / AFP

În Franţa, autorităţile se pregătesc să pună în aplicare măsurile restrictive anunţate aseară de preşedintele Emmanuel Macron, care a făcut apel la solidaritate naţională totală în contextul în care noul coronavirus continuă se se extindă pe teritoriul francez.

Toate unitățile de educație, de la creșă la universități, vor fi închise de luni și până la vacanța de Paște în toată Franța, iar acum sistemul de învățământ creează condiții ca toți elevii și studenții să poată beneficia de lecții la distanță. Toată lumea este sfătuită să nu iasă din casă decât pentru probleme imposibil de amânat.

Au fost mobilizați studenții la Medicină din anii terminali și medicii pensionari pentru a întări personalul angajat în lupta împotriva virusului.Vor fi amânate toate tratamentele și intervențiile chirurgicale care nu sunt urgente pentru a lăsa paturile libere în spitale. Sunt interzise toate întâlnirile publice. Numeroase măsuri anunțate de președinte vizează susținerea sectoarelor economice.

Ministrul economiei, Bruno Le Maire, a făcut precizări clare în această dimineață. Astfel toți părinții singuri care vor fi obligați să lucreze - este vorba în primul rând de personalul medical, dar nu numai, vor primi indemnizații speciale pentru a găsi o soluție să își lase copiii în grija unor persoane sau instituții. Nu se recomandă lăsarea copiilor în grija bunicilor. Ministrul a asigurat totodată că statul va plăti salariile reale ale tuturor celor obligați să plece șomaj parțial din cauza epidemiei și nu doar la nivelul salariului minim, cum prevede legea în mod normal.  

Bruno Le Maire: Statul îşi asumă integralitatea indemnizațiilor salariaților care vor fi plasați în șomaj parțial, oricare ar fi nivelul salariului. Niciun salariat nu va pierde nici un eurocent. 

În același timp se iau măsuri excepționale pentru organizarea secțiilor de votare pentru alegerile locale de duminică. Membrii secțiilor de votare vor purta mănuși chirurgicale și vor fi protejați şi prin alte mijloace, asigură guvernul.

Potrivit massmedia din Franța, chiar dacă președintele Emmanuel Macron lua în calcul să amâne aceste alegeri, reprezentanții tuturor partidelor parlamentare consultați din nou ieri au cerut menținerea scrutinului.

În Franța sunt 2.876 de cazuri confirmate dintre care 126 în stare gravă și 61 de decese.


Etichete frantacoronavirus

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live