Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

20 August 2021
Vizualizari: 736
Comentează add

Potrivit unui raport ONU, talibanii au deja liste prioritare cu cei care trebuie arestați.

Situaţia din Afganistan

radiojurnal

Afganistan. Foto: google.maps

Între timp, din Afganistan încep să vină tot mai multe informații cu privire la actele de urmărire, intimidare și răzbunare ale talibanilor față de cei care li s-au opus sau au colaborat cu forțele internaționale.

Tot mai multe organizații internaționale se tem acum că promisiunile noii puteri de la Kabul că vor institui un regim mai tolerant sunt doar vorbe.

Reporter: Laurențiu Văduva - Pe aeroportul din Kabul, evacuările diplomaților, cetățenilor occidentali și ale unora dintre civili afgani continuă în ritm susținut. Tot mai puțini civili afgani reușesc însă să ajungă pe aeroport pentru că sunt blocați de pichete ale talibanilor.

Un raport ONU arată că noua putere de la Kabul are deja liste prioritare cu cei care trebuie arestați. Cei mai vizați sunt cei care au avut poziții importante în cadrul armatei afgane, în poliție și în serviciile de informații. Familiile celor care refuză să se predea sunt pedepsite în acord cu legea islamică Sharia.

Ne așteptăm ca cei care au lucrat pentru NATO, forțele americane și pentru aliații acestora să fie amenințați de torturi și execuții, spun cei de la Centrul Norvegian de Analize Globale.

Există deja informații că talibanii au împușcat mortal un membru al familiei unui jurnalist afgan care lucrase pentru Deutsche Welle, iar un altul a fost grav rănit. Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a arătat că talibanii au percheziționat deja casele a cel puțin patru ziariști și angajați ai mass-media.

Alți jurnaliști au spus că au fost loviți cu bastoanele atunci când au încercat să filmeze în Kabul. O prezentatoare afgană de televiziune a primit interdicția de a mai intra pe post.

 

Etichete afganistantalibani(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live