Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Situaţia acvaculturii în UE

În următorii zece ani, UE îşi poate dezvolta sectorul de acvacultură cu 30%, fără a-şi compromite standardele de mediu.

Situaţia acvaculturii în UE

Articol de Laurenţiu Văduva, 25 Mai 2016, 22:50

Care este situaţia acvaculturii în UE şi cum poate fi dezvoltat în continuare acest sector?

Sunt întrebări la care au încercat să răspundă săptămâna aceasta experţi, oameni de afaceri şi oficiali europeni şi internaţionali reuniţi la Bruxelles şi Turku, în Finlanda.

La ambele evenimente au participat şi comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, care a lansat şi o platformă online cu informaţii în domeniu.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Deşi produce doar 2% din cantitatea de peşte de crescătorie de pe pieţele globale, UE este lider la capitolul calitate, fie că ne referim la calitatea în sine a produselor, fie la cercetare sau la standardele de mediu - a spus comisarul Karmenu Vella.

În următorii zece ani, UE îşi poate dezvolta sectorul de acvacultură cu 30%, fără a-şi compromite standardele de mediu.

De asemenea, Bruxelles-ul îşi poate reduce şi dependenţa de importuri, care acum atinge 65% din consum.

Un segment de acvacultură bine dezvoltat poate revigora regiunile Europei şi poate crea locuri de muncă bine plătite. Au apărut deja semne pozitive.

La începutul lunii mai, Spania a anunţat o creştere de peste 10% a sectorului său de acvacultură marină pe anul 2015.

Potrivit comisarului Karmenu Vella, o creştere sustenabilă a sectorului de acvacultură cere două lucruri cruciale: siguranţa mediului de afaceri şi sprijinul financiar. Pentru siguranţă este nevoie de o bună planificare şi aici fiecare stat membru a publicat deja planurile de dezvoltare.

Aici a apărut nevoia identificării zonelor optime pentru acvacultură.

Mediul de afaceri este stimulat de procedurile administrative simplificate şi aici multe regiuni europene mai au de lucru. Încă se pierd afaceri şi se pierd bani în acvacultură, iar o soluţie evidentă pentru statele membre este crearea unui serviciu comun, centralizat, care să le ofere informaţiile necesare într-un mod transparent.

Este motivul pentru care comisarul Karmenu Vella a lansat oficial zilele acestea un nou site, "Acvacultura din UE online", o platformă care oferă companiilor numeroase informaţii, inclusiv legi, regulamente şi proceduri.

Aici sunt publicate toate planurile naţionale în domeniul acvaculturii, precum şi analize şi prognoze. Există ghiduri şi norme de aplicare a Directivei europene de strategie marină şi a Directivei-cadru privind utilizarea apei, documente legislative proaspăt publicate de Comisie.

La capitolul financiar, Fondul European pentru Afaceri Maritime şi Pescuit alocă 1,2 miliarde de euro acvaculturii, iar pentru găsirea de surse alternative de finanţare a fost lansat un portal privind proiectul european de investiţii, unde se pot înregistra proiecte pentru atragerea de investitori din întreaga lume.