Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 06 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

30 Martie 2021
Vizualizari: 208
Comentează add

Situația actuală a Acordului nuclear iranian se mai poate clarifica doar până la sfârșitul lunii mai, înainte alegerilor prezidențiale din Iran.

Situaţia acordului nuclear iranian, „neclară”

alexandru-beleavski-moscova

Foto arhivă

Situația actuală a Acordului nuclear iranian se mai poate clarifica doar până la sfârșitul lunii mai, înainte alegerilor prezidențiale din Iran.

În caz contrar, ea va rămâne în suspensie cel puțin până la sfârșitul anului, a declarat Mihail Ulianov, reprezentantul Rusiei pe lângă organizațiile internaționale de la Viena.

Corespondenţă din Moscova - Reporter: Alexandr Beleavschi - Diplomatul rus a numit situația neclară, precizând că în momentul de față nu au loc în niciun fel de negocieri, ci doar contacte diplomatice. Potrivit acestuia, dialogul este îngreunat de apropierea alegerilor prezidențiale din Iran, din 18 iunie, ca şi de recenta decizie a Teheranului de a restrânge și mai mult accesul inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la obiectivele sale nucleare.

În opinia diplomatului  rus, Statele Unite trebuie să facă primul pas, anulând sancțiunile împotriva Teheranului, așa cum cere, de altfel, Iranul, după care era Iranul va relua îndeplinirea propriilor angajamente din cadrul acordului. Administrația Biden se pronunță pentru o revenirea de jure condiționată a Statelor Unite în cadrul acordului, în timp ce Iranul, retras de facto, condiționează propria revenire de anularea sancțiunilor americane împotriva sa. În acest context, un posibil răspuns la politica Washington-ului a fost semnarea, săptămâna trecută, a tratatului chino-iranian de cooperare comprehensivă, valabil 25 de ani.


Etichete (ii)acordnucleariranian

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live