Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 25 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

12 Mai 2020
Vizualizari: 239
Comentează add

Situația românilor care au plecat să muncească sezonier în străinătate, în perioada pandemiei, analizată de comisiile de specialitate.

Situația muncitorilor sezonieri, analizată la Senat

alina-stanuta

Un lucrător sezonier la muncă pe un câmp de sparanghel de la o fermă de lângă Beelitz, la est de Berlin, 17 aprilie 2020. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP

Situația românilor care au plecat să muncească sezonier în străinătate, în perioada pandemiei, a fost analizată astăzi de comisiile de specialitate reunite din Senat. Au dat explicații miniștrii muncii și, respectiv, afacerilor externe în cabinetul Orban, iar audierile se vor încheia cu un raport. 

Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a explicat în fața senatorilor că muncitorii români care au plecat în această perioadă au preferat contractele directe cu firmele din străinătate care le au oferit slujbe sezoniere, evitând, astfel, firmele de plasare a forței de muncă. Violeta Alexandru a mai menționat că numărul de sesizări primite la ambasade și consulate este foarte mic, dar autoritățile de la București îi sprijină pe toți cei care întâmpină greutăți.

Violeta Alexandru: Faţă de cei 30.000 care au plecat cu avion, tren şi cei 4.000 care au plecat cu mijloace proprii, cvasimajoritatea lor nu au plecat prin agenții de plasare a forței de muncă, dar nu constituie o problemă în sine; dacă există și un singur român care, în acest moment, întâmpină probleme, el trebuie să ştie că este reprezentat de statul român la nivel instituţional. În orice moment sesizează că se întâmplă ceva, va avea un sprijin din partea instituțiilor statului român.

La rândul său, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a precizat că nu a existat nici un fel de acord încheiat între România și Germania pentru a permite sezonierilor români să plece în Germania la muncă, menționând că libertatea de circulație a forței de muncă decurge din legislația europeană.

În timpul audierilor, președintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc a criticat atitudinea autorităților, cărora le-a reproșat că nu sprijină muncitorii sezonieri.

Robert Cazanciuc: Guvernul României nu a luat măsuri de siguranță pentru cei care au plecat la muncă în străinătate. Ministrul muncii a subliniat faptul că românii, în noaptea de 8 spre 9 aprilie, au plecat în Germania pe cont propriu. Ministerul de Externe nu a lămurit dacă această operaţiune a fost rezultatul unui demers diplomatic sau 2.000 de oameni s-au organizat pe cont propriu, cu autobuze, avioane, și au plecat de la Suceava până în Germania într-o singură noapte. Din păcate, după dezbaterile de astăzi, avem aceeași concluzie: guvernul se spală pe mâini de orice formă de răspundere.

În cadrul audierilor, care au durat mai bine de trei ore, senatorii au mai adresat întrebări referitoare la numărul atașaților pe probleme de muncă din ambasade, măsurile de protecție puse la dispoziție de firmele angajatoare pentru muncitorii sezonieri sau în ce condiții lucrează și se odihnesc aceștia.


Etichete (ii)SituațiemuncitorisezonierianalizăSenat

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live