Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iolanda Bădiliţă

15 Martie 2012
Vizualizari: 1675
Comentează add

Parlamentul European a votat o rezoluţie care condamnă un site de internet unde olandezii pot depune plângeri împotriva cetăţenilor central şi est-europeni, care lucrează în Olanda.

Site olandez xenofob, condamnat de Parlamentul European

iolanda-badilita

Tribuna Parlamentului European.Foto: Reuters.

Ministerul afacerilor externe de la Bucureşti salută adoptarea cu o largă majoritate în Parlamentul European a unei rezoluţii privind site-uri de internet discriminatorii şi reacţia guvernamentală la acestea.

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Iolanda Bădiliţă, Parlamentul European a votat o rezoluţie care condamnă iniţiativa Partidului olandez al Libertăţii (PVV) de a lansa o pagină de internet unde olandezii pot depune plângeri contra cetăţenilor central şi est-europeni, care lucrează în Olanda.

Documentul cere în termeni fermi guvernului olandez să condamne şi să se distanţeze de iniţiativa deplorabilă a PVV.

Rezoluţia Partidului European consideră că iniţiava acestui partid este contrară tuturor valorilor fundamentale europene, ale demnităţii umane, libertăţii, egalităţii, statului de drept şi respectării drepturilor omului, şi riscă să distrugă bazele UE.

Parlamentarii europeni cer autorităţilor olandeze să investigheze dacă această iniţiativă a dus la incitare la ură şi discriminare şi să explice Comisiei Europene dacă această iniţiativă încalcă Directiva 38/2004 cu privire la dreptul cetăţenilor UE şi membrilor familiilor acestora de a se muta şi locui în interiorul teritoriului statelor membre.

Ministerul afacerilor externe aminteşte că "a acţionat constant pentru promovarea poziţiei României de condamnare fermă a oricăror manifestări cu caracter discriminatoriu, xenofob şi antieuropean, care incită la ură şi intoleranţă faţă de cetăţenii europeni, inclusiv faţă de cetăţenii români".

De asemenea, MAE mai afirmă că "va continua demersurile în plan european pentru respectarea valorilor europene consacrate şi pentru susţinerea continuării procesului de integrare europeană, pe baza respectării depline a regulilor şi principiilor comunitare, inclusiv din perspectiva realizării obiectivelor aderării României la spaţiul Schengen şi al asigurării liberei circulaţii a persoanelor".

Guvernul olandez "să se delimiteze de siteul respectiv"

Rezoluţia PE solicită ferm guvernului olandez să condamne şi să se delimiteze de această iniţiativă, subliniind că este obligaţia tuturor guvernelor din Uniunea Europeană să garanteze drepturile cetăţenilor europeni la nediscriminare şi liberă circulaţie.

În plus, rezoluţia reiterează contribuţia pozitivă semnificativă a lucrătorilor din ţările care au aderat la Uniunea Europeană în 2004 şi 2007 la dezvoltarea economiilor celorlalte state membre şi la creşterea economică a Uniunii.

Totodată, Parlamentul European adresează Consiliului European solicitarea de a condamna formal site-ul PVV, care subminează setul european de drepturi, valori şi principii.

Parlamentul European solicită, în egală măsură, Comisiei Europene şi Consiliului UE să depună toate eforturile pentru stoparea propagării la nivelul Uniunii a atitudinilor xenofobe precum cele reprezentate de acest site şi să asigure implementarea efectivă a deciziei cadru privind rasismul şi xenofobia.

Rezoluţia a fost adoptată după ce, la 13 martie 2012, plenul Parlamentului European a avut o dezbatere dedicată acestei tematici, în cadrul căreia reprezentanţii tuturor grupurilor politice au condamnat clar acest site şi au cerut Guvernului olandez să adopte o atitudine clară împotriva acestei iniţiative.


Etichete Ministerul afacerilor externeBucureştiParlamentul Europeanrezoluţiesitexenofob

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live