Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 12 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

3 Iunie 2020
Vizualizari: 138
Comentează add

Pandemia ne-a prins nepregătiți - a declarat de la dezbatere asupra sănătății de astăzi și președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila.

Sistemul sanitare „are nevoie de baze noi”

adriana-turea

Alexandru Rafila. Foto: Radio România Oltenia

Pandemia ne-a prins nepregătiți - a declarat de la dezbatere asupra sănătății de astăzi și președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila.

'Trebuie reclădit sistemul sanitar pe baze noi și întărit rolul Organizației Mondiale a Sănătății' - a insistat profesorul Rafila, care a făcut mai multe aprecieri asupra situației privind pandemia COVID-19, la acest moment, în România.

România este într-o situație bună, precizează președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: Ne găsim într-un moment foarte sensibil. Pe o parte, la nivel național avem rezultate îmbucurătoare, datorate scăderii numărului de cazuri, datorate scăderii numărului de persoane aflate în secțiile de Terapie Intensivă, creșterii capacității de diagnostic, pentru că ăsta e un lucru important - am ajuns acolo la 14.000 de teste care se pot realiza într-o zi.

Totuşi, contextul internațional, contextul politic, încercarea de a pune la îndoială capacitatea și imparțialitatea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în gestionarea acestei pandemii, cred că sunt lucruri care mod indirect ne pot afecta și pe noi, pentru că multe dintre măsurile care urmează să le luăm, începând cu modul, de exemplu, de management al pacienților, până la externare, ce facem cu pacienții asimptomatici, care sunt alternativele terapeutice cele mai potrivite pentru tratare, și continuând cu accesul la medicamente și la vaccinuri în momentul în care acestea vor fi disonibile, toate aceste elemente sunt coordonate de OMS și cred că trebuie să ne plasăm într-o zonă în care să asigurăm credibilitatea acestei organizații din punct de vedere profesional și să lăsăm puțin disputele politice, care în momentul de față încearcă într-un fel sau altul să pună la îndoială ceea ce realizează Organizația.

Dacă e vorba de persoane care au greșit, atunci sigur că trebuie evaluată situația și luate anumite decizii.

Prof. dr.Alexandru Rafila a mai menționat că pandemia ne-a prins nepregătiți, în unele zone din țară a fost nevoie de ajutor, iar unele Direcții de Sănătate Publică au fost depășite de provocarea pe care a adus COVID-19. 

Ministerul Sănătății a anunțat că studiul de seroprevalență, coordonat de Institutul Național de Sănătate Publică, va avea loc în perioada iunie- septembrie. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a precizat că vor fi investigate 29.019 seruri reziduale. El a menționat că studiul urmărește determinarea gradului de răspândire a infecţiei SARS-CoV 2 în populația României.

Nelu Tătaru a explicat că acest studiu este necesar pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele măsuri de protecție a sănătății populației. În acest sens, Ministerul Sănătății va aloca institutului 1,6 milioane de lei pentru achiziția de kituri și reactivi. Persoanele selectate vor fi cele fără simptome de boală infecțioasă și trebuie să își exprime consimțământul informat de participare la studiu, atunci când vor merge la laborator pentru diverse analize de sânge. Direcțiile de Sănătate Publică vor selecta la nivelul fiecărui județ și a municipiului București un număr de 3 - 5 laboratoare care vor participa la studiu.


Etichete (ii)sistemsanitarrafila

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live