Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sistemul european de observare a Pământului, primele imagini

Joi au fost publicate primele imagini captate din spaţiu prin sistemul european de observare a Pământului, Copernicus.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 09 Mai 2014, 11:08

Imaginile au fost transmise de primul din cei doi sateliţi - aşa-numiţii Sentinels - ce vor alcătui sistemul Copernicus, cel mai mare program civil de observare a Pământului făcut vreodată.

Comisia Europeană şi Agenţia Spaţială Europeană susţin că imaginile sunt conform aşteptărilor şi permit observarea Terrei în cele mai mici detalii.

Sunt culese astfel date despre atmosferă, oceane și suprafeţe de teren.

De pildă, una dintre imagini surprinde mişcarea gheţii din Svalbard, arhipelagul arctic al Norvegiei menţionat în utimii ani de specialişti ca o victimă a încălzirii globale.

Audio: Sistemul european de observare a Pământului, primele imagini.

Alte imagini surprind inundaţiile provocate de fluviul Zambezi în Namibia, iar acurateţea fotografiilor poate veni în ajutorul autorităţilor care pot lua măsuri de protecţie a populaţiei.

Performanţa sistemului a fost remarcată şi de comisarul european pentru industrie și antreprenoriat, Michel Barnier.

El a declarat, într-un comunicat, că informaţiile furnizate de satelit vin în sprijinul mai multor aplicaţii în domeniul protecţiei mediului şi al securităţii, ceea ce oferă până la urmă noi oportunităţi de dezvoltare economică.

Sentinel operează în patru moduri de formare a imaginii cu diferite rezoluţii până la 10 metri și acoperire până la 250 de kilometri, oferind o monitorizare fiabilă și repetată pe o suprafață mare.

Este creat astfel încât să funcționeze într-un mod de operare pre-programat, captând imagini la suprafață globală, indiferent de vreme sau momentul zilei, surprinzând zonele de coastă și rutele maritime la rezoluţii ridicate.

Astfel pot fi detectate deversări de ulei şi navele care ameninţă securitatea maritimă, se poate monitoriza riscul de mişcare a unei suprafeţe şi se pot cartografia terenuri.

Datele produse de Sentinel vor fi disponibile gratuit pentru toţi utilizatorii: autorităţi publice la nivel european, naţional şi regional , cetăţeni şi instituţii ştiințifice sau comerciale.

Mai mult decât atât, pentru intervenţii în situații de urgență, datele radar pot fi furnizate în termen de o oră.

Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene şi Parlamentul European au ajuns deja la un acord politic privind obiectivele, guvernanţa și finanţarea programului Copernicus (aproximativ 4,3 miliarde euro) pentru perioada 2014-2020.

#Svalbard, Norway, is the latest #Landsat8 Earth Watching feature: http://t.co/O9PHoEqV69pic.twitter.com/7ZZjwEndDQ

— ESA EarthObservation (@ESA_EO) May 8, 2014