Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CALENDAR CULTURAL Sâmbătă, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mona Constantinescu

29 Noiembrie 2013
Vizualizari: 1511
Comentează add

Datele despre mişcările seismice şi eventuala producere de tsunami ajung la Constanţa şi la Varna, iar populaţia va putea fi atenţionată.

Sistem de avertizare privind cutremurele din Marea Neagră

mona-constantinescu

Primul sistem de monitorizare şi avertizare în timp real a geohazardelor marine din Marea Neagră a fost pus în funcţiune.

Datele despre mişcările seismice şi eventuala producere de tsunami ajung la Constanţa şi la Varna, iar populaţia va putea fi atenţionată.

Deşi este greu de închipuit, un astfel de fenomen a avut loc în Marea Neagră, în anul 1901.

Nu sunt foarte multe indicii despre ceea ce s-a întâmplat atunci, dar se ştie că pe 31 martie a avut loc un cutremur de magnitudine 7,2 pe scara Richter, la 15 km adâncime, sub fundul mării, după care s-ar fi format un val seismic de 5 metri înălţime, care a măturat litoralul bulgăresc şi pe cel românesc.   

Gheorghe Oaie, directorul Institutului Naţional de Geologie Marină, avertizează că unele evenimente seismice marine pot produce valuri seismice.

"În Marea Neagră şi în jurul Mării Negre, există nişte falii extrem de active, celebra falie, falie care poate produce seisme peste gradul VII.

"Studiile de specialitate făcute în Marea Neagră, legate de producerea unor valuri seismice, au arătat că orice fenomen seismic mai mare de 6,5 pe scara Richter poate induce o serie de evenimente marine, o serie de valuri care ar putea afecta zona de coastă.

"Un eveniment seismic marin poate produce un val şi de 50 de cm şi de 1 metru sau mai mult de atâta, dar care nu se opreşte pe plajă.

"El înaintează către interior, până îşi pierde energia, pur şi simplu", precizează directorul Institutului Naţional de Geologie Marină.


Etichete cutremurlitoralMarea NeagrătsunamiInstitutul Naţional de Geologie Marină

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live