Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Duminică, 01 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

9 Februarie 2018
Vizualizari: 724
Comentează add

Siria şi Statele Unite se acuză reciproc de crime pe teritoriul sirian şi cer intervenţia ONU. În atacuri separate, au murit peste 200 de civili şi 100 de luptători

Siria şi Statele Unite se acuză reciproc de crime pe teritoriul sirian

luminita-apostol

 

Tensiunile sunt în creştere între Statele Unite şi regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, iar tonul acuzelor au urcat ieri, între Washington şi Damasc.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat American, Heather Nauert, a declarat într-un comunicat că Washingtonul este foarte îngrijorat de atacurile forţelor guvernamentale asupra unor localităţi controlate de rebeli în nord-vestul Siriei, în apropierea capitalei Damasc şi în alte regiuni ale ţării, în ultimele 48 de ore, ca şi de informaţiile despre folosirea armelor chimice de către regimul sirian. Washingtonul a mai spus că susţine apelul ONU pentru încetarea focului de o lună, care să permită furnizarea de ajutoare umanitare şi evacuarea civililor din Ghouta de Est, în apropierea Damascului.

De partea cealaltă, Siria acuză coaliţia internaţională, condusă de Statele Unite că a comis o crimă de război, după ce coaliţia a anunţat ieri, că a ucis 100 de luptători ai regimului de la Damasc, în estul Siriei, în legitimă apărare pentru a răspunde unui atac al forţelor guvernamentale asupra rebelilor pe care-i sprijină coaliţia.

Agenţia siriană de presă SANA, preluată de Reuters, citează dintr-o scrisoare trimisă Naţiunilor Unite de Ministerul sirian de externe, în care acesta cere comunităţii internaţionale să condamne ceea ce numeşte masacrul comis de coaliţia internaţională şi să tragă la răspundere coaliţia. Ministerul sirian de externe mai spune despre coaliţia internaţională că este ilegală şi că ea trebuie rezolvată.

Pe de altă parte, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului afirmă că în urma atacurilor forţelor guvernamentale, peste 200 de civili şi-au pierdut viaţa în apropierea capitalei Damasc.   

La New York, Consiliul de Securitate ONU care a avut ieri, o reuniune cu uşile închise, consacrată situaţiei din Siria, cu accent pe criza umanitară nu a reuşit să ajungă la un acord privind un armistiţiu umanitar de o lună în Siria. Rusia a protestat, în timpul şedinţei, faţă de atacurile aeriene ale coaliţiei anti-jihadiste, în urma cărora au fost ucişi mai mult de 100 de membri ai forţelor loiale regimului Bashar al-Assad. 


Etichete Siriacoaliţia internaţionalăSUAGhouta de EstHeather NauertDamascBashar al-AssadConsiliul de SecuritateONU

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live